Tízmillókat csalt ki egy lakáskasszaügynök

2009.11.21. 09:57
Százszázalákos hozamot ígérve csalt ki emberektől tízmillliókat a Fundamenta Lakáskassza Zrt. egyik volt üzletkötője, aki ellen büntetőper kezdődött Debrecenben.

Irreális hozamot ígért, így csalt ki többektől tízmilliókat a Fundamenta Lakáskassza Zrt. egy korábbi ügynöke, J. Andrásné, írja a Hajdú-Bihari Napló szombati száma. A nővel szemben jelenleg csalás és más bűncselekmények vádjával folyik büntetőeljárás a Debreceni Városi Bíróságon, ahol az elsőfokú ítéletet még idén meghozhatják.

A becsapottak közül többen polgári pert indítottak a Fundamenta ellen. Eddig öt esetben született jogerős döntés a Debreceni Ítélőtáblán, legutóbb csütörtökön, több mint hárommillió forint megfizetésére kötelezve a Fundamenta Lakáskassza Zrt.-t.

A táblabíróság álláspontja szerint hiába nem tudtak a Fundamentánál a nő ügyleteiről, a cégnek úgynevezett mögöttes felelőssége van és fizetnie kell.

Azonban nem a teljes kárt, ugyanis a bíróság szerint a kliensek maguk is hibáztak, mert az ügyletekről nem születtek szabályos szerződések. Az ügynök ráadásul olyan, általa kitalált befektetést - negyedév alatt 27, egy év alatt közel 100 százalékos hozamú betéti lehetőséget - kínált nekik, amiről azt mondta, csak a Fundamentánál dolgozóknak jár. Tehát a bíróság szerint a károsultak tudhatták, hogy hogy olyasmit vesznek igénybe, amit nem szabadna, és nyilvánvaló lehetett volna, hogy ilyen magas kamatú konstrukció nem létezik.

Az asszony az ismerősei közül is többeket rávett, hogy rajta keresztül forgassák meg pénzüket. A milliók átvételéről fiktív számlákat készített a saját nevére, mondván, csak úgy vehetik igénybe a kiváló lehetőséget.

A büntetőeljárás lezárulása után a Fundamenta is kártérítést kér a nőtől, aki körülbelül hetvenmillió forint kárt okozott.