Lamborghinit törtek az orosz újgazdag ifjak Svájcban

2009.11.23. 17:27
Újgazdag orosz fiatalok rendeztek autóversenyt a Genf-Lausanne úton méregdrága autókon, majd balesetet okoztak és cserben hagyták áldozatukat. A karambolt okozó Lamborghini vezetője részeg volt.

A péntek éjszakai "futamon" egy Lamborghini Murcielago, egy Bugatti Veyron, egy Mercedes McLaren és egy ezek mellett olcsó vacaknak tűnő Porsche Cayenne vett részt. A Lamborghini egyszerre előre tört, és teljes sebességgel belehajtott egy szabályosan haladó Volskswagen Golfba, amelyet egy német nyugdíjas vezetett.

A balesetet okozó vezető társaival távozott a helyszínről, cserben hagyva a Volkswagenbe beszorult vezetőt, s az összetört Lamborghinit. Nem hívták sem a mentőket, sem a rendőröket. A VW vezetőjét később kimentették, és kórházban ápolják.

A négy 20-25 év közötti "autóversenyzőt" a rendőrök gyorsan megtalálták, s megállapítást nyert, hogy a Lamborghini vezetője alkoholos befolyásoltság alatt állt. A svájci orosz főkonzulátus közlése szerint a másik három ifjút szabadon engedték, mivel közvetlenül nem volt részük a balesetben.

A svájci hatóságok ugyan neveket nem közöltek, csak annyit, hogy orosz állampolgárokról van szó, de az orosz lapok szerint kizárólag a gazdag orosz oligarchák sarjai jönnek számításba, hiszen az autók szinte mindegyike több százezer dollárba kerül.

Dmitrij Rogozin, Oroszország NATO-nagykövete a Vesztyi-24 hírtelevízióban felháborodottan nyilatkozott a történtekről, s azt mondta, az orosz aranyifjak feltűnő, néha törvénybe ütköző magatartása egyáltalán nem ritka, s aláássa az ország tekintélyét külföldön. Hangsúlyozta, hogy máshol egyáltalán nem szokás tüntetni a gazdagsággal, s csak az oroszok képesek 100 eurós (30 ezer forintos) borravalókat adni, vagy 300 eurós (90 ezer forintos) rizottókat rendelni, mindez ellenszenvet kelt, és rendszeresen pirulásra készteti az orosz diplomatákat. Hozzátette, hogy az oligarchák és gyermekeik mellett a magas beosztású hivatalnokok és csemetéik is ilyen magatartást tanúsítanak. "Ezek a csoportok Európa üdülőhelyein eleinte nevetség tárgyát képezték, most már azonban ingerültséget, és az oroszokra vonatkozó hallgatólagos korlátozásokat váltanak ki" - mondta Rogozin.

Az esethez fűzött kommentárjában a Vedomosztyi című tekintélyes üzleti lap megírta, hogy Svájcban hatalmas a felháborodás. "Nehéz elképzelni, hogy az orosz társadalom hasonlóan reagálna. Mi megszoktuk a kék villogókat, azt, hogy a főnökség, de még a rendőrök autói is minden szabállyal ellentétes módon akár a szemközti forgalmi sávban közlekednek. A társadalmi viszonyokban mutatkozó egyenlőtlenség nálunk az utakon való egyenlőtlenségben is jelentkezik. Akik megszokták, hogy naponta figyelmen kívül hagyják mások érdekeit, egyszer csak elkezdik magukat annyira mindenhatónak érezni, hogy azt hiszik, rájuk a fizika szabályai nem vonatkoznak. A közúti balesetben meghalt orosz kormányzó és a száguldó Lamborghini útjába került német nyugdíjas esete azonban bizonyítja ennek ellenkezőjét" - írta a lap.