Valér
-2 °C
0 °C

Moszkvába viszik Hitler ritka Mercedeseit

2009.11.23. 15:34 Módosítva: 2009-11-23 18:21:03
Egy autókereskedő rábukkant az egykori náci vezér, Adold Hitler Mercedes autójára - írta hétfőn egy német napilap. A járművet a német férfi egy meg nem nevezett orosz milliárdos megbízatásából kutatta fel, aki több millió eurót fizetett a Bielefeld közelében megtalált autóért, annak felkutatásáért, illetve felújításáért az oldtimerekkel, illetve régi járművekkel foglakozó autókereskedőnek.

Hitler eredeti Mercedesét a düsseldorfi Michael Fröhlich kutatta fel. Az 59 éves német autókereskedő megbízója egy orosz milliárdos, aki titkolja kilétét. Az autó felkutatásának megbízmatása egy közvetítő segítségével jutott el a német férfihoz.

hitler mercedes

Fröhlich ezután hetekig kutakodott az interneten, és Európa-szerte végigtelefonálta a szakértőket. "Senki nem akart előrukkolni a farbával, mivel ez egy kényes téma" - mondta az autókereskedő az Express Daily nevű napilapnak nyilatkozva. A kölni újság szerint az oldtimer-kereskedő végül mégis kiderítette, hogy az autót a II. világháború után 2000 birodalmi márkáért adták el, valahol Ausztriában. Ezután Las Vegasba, egy autómúzeumba került, majd visszajutott Németországba, ahol egy milliárdos müncheni sörfőző gyűjteményének darabja lett. A férfi halála után pedig özvegye eladta a Mercedest. Arra, hogy kinek, az autókereskedő - elmondása szerint - egy hasznos tippnek köszönhetően jött rá.

A sötétkék Mercedes 770K típusú autót Bielefeld közelében, egy garázsban találták meg. Tulajdonosa egy gyűjtő volt, akinek további öt, hasonló, ritka típusú Mercedese volt. Az egyik korábban a náci Németország külügyminiszterének, Joachim von Ribbentropnak a tulajdona volt, míg a többi Hitler tisztjeinek járművei voltak.

Az orosz milliárdos az egész Mercedes-kollekciót megvásárolta, több milliió euróért - a konkrét árat azonban nem közölték. A becslések szerint egyedül Hitler egykori autója legkevesebb 4, de lehet, hogy akár 10 millió eurót is megér. A német autókereskedő szerint Hitler Mercedese Moszkvába kerül, az öt másik Mercedesnek pedig vevőket keres - az orosz üzletember megbízásából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!