Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tüntetés Magyarországnak kiadott brit gyanúsítottakért

2009.11.23. 22:19 Módosítva: 2009-11-23 22:19:20
A brit parlament és a londoni magyar nagykövetség előtt tüntettek hétfőn két, Magyarországnak kiadott brit gyanúsított rokonai és barátai, akik az illetők szabadon engedését és hazaszállítását követelték.

A délnyugat-angliai Dorset grófságban lakó Michael Turner és üzlettársa, Jason McGoldrick egy marketing-vállalkozást működtetett Magyarországon, ám csalással vádolták meg őket, miután a cég 18 ezer font (5,4 millió forint) adósságot hátrahagyva csődbe ment.

A brit hatóságok kiadták őket Magyarországnak, ahová a két gyanúsított november 2-án megérkezett.

A hétfői tüntetésen alsóházi képviselőjük, Jim Knight a BBC-nek kijelentette: azután utaztak Magyarországra, hogy ígéreteket kaptak a velük szembeni bánásmóddal kapcsolatban, "ezeket az ígéreteket azonban (Magyarországon) nem tartották be".

Knight a brit belügyminiszternek, Alan Johnsonnak és Glenys Kinnock EU-ügyi államtitkárnak szóló leveleket vett át Turner édesapjától, Mark Turnertől.

Mark Turner a BBC-nek azt mondta: a levelekben fia és Jason McGoldrick azonnali szabadon bocsátását és hazaszállítását kéri. Hozzátette: az ügyben "számos előírást nem tartottak be", és a két britet "túl szigorú körülmények" között tartják fogva.

Mark Turner azt mondta, hogy mióta fia Magyarországon van, csak háromszor tudott vele beszélni; mindhárom beszélgetés az elmúlt egy hétben volt.

Jim Knight parlamenti képviselő kijelentette: Michael Turner "rettenetes körülmények között" él, napi 23 órás elzártságban, "jóllehet még csak a vizsgálat folyik".

Knight szerint az európai elfogatóparancsot, amelynek alapján a két britet kiadták, "ez esetben helytelenül alkalmazták". Hozzátette: az ügyben írni fog Jack Straw brit igazságügyi miniszternek is.

Takács László londoni magyar főkonzul az MTI-nek hétfőn elmondta: Jim Knight és Mark Turner aznap neki is leveleket adott át.

A diplomata a tüntetés kapcsán hangsúlyozta: a két brit gyanúsított kiadatását először április 23-án rendelte el az első fokon eljáró bíróság, majd - fellebbezés nyomán - a londoni felsőbíróság október 27-én megerősítette a kiadatási végzést. Turner és McGoldrick tehát szuverén angol bírósági döntések alapján került Magyarországra - tette hozzá.