Tüntetés Magyarországnak kiadott brit gyanúsítottakért

2009.11.23. 22:19 Módosítva: 2009.11.23. 22:19
A brit parlament és a londoni magyar nagykövetség előtt tüntettek hétfőn két, Magyarországnak kiadott brit gyanúsított rokonai és barátai, akik az illetők szabadon engedését és hazaszállítását követelték.

A délnyugat-angliai Dorset grófságban lakó Michael Turner és üzlettársa, Jason McGoldrick egy marketing-vállalkozást működtetett Magyarországon, ám csalással vádolták meg őket, miután a cég 18 ezer font (5,4 millió forint) adósságot hátrahagyva csődbe ment.

A brit hatóságok kiadták őket Magyarországnak, ahová a két gyanúsított november 2-án megérkezett.

A hétfői tüntetésen alsóházi képviselőjük, Jim Knight a BBC-nek kijelentette: azután utaztak Magyarországra, hogy ígéreteket kaptak a velük szembeni bánásmóddal kapcsolatban, "ezeket az ígéreteket azonban (Magyarországon) nem tartották be".

Knight a brit belügyminiszternek, Alan Johnsonnak és Glenys Kinnock EU-ügyi államtitkárnak szóló leveleket vett át Turner édesapjától, Mark Turnertől.

Mark Turner a BBC-nek azt mondta: a levelekben fia és Jason McGoldrick azonnali szabadon bocsátását és hazaszállítását kéri. Hozzátette: az ügyben "számos előírást nem tartottak be", és a két britet "túl szigorú körülmények" között tartják fogva.

Mark Turner azt mondta, hogy mióta fia Magyarországon van, csak háromszor tudott vele beszélni; mindhárom beszélgetés az elmúlt egy hétben volt.

Jim Knight parlamenti képviselő kijelentette: Michael Turner "rettenetes körülmények között" él, napi 23 órás elzártságban, "jóllehet még csak a vizsgálat folyik".

Knight szerint az európai elfogatóparancsot, amelynek alapján a két britet kiadták, "ez esetben helytelenül alkalmazták". Hozzátette: az ügyben írni fog Jack Straw brit igazságügyi miniszternek is.

Takács László londoni magyar főkonzul az MTI-nek hétfőn elmondta: Jim Knight és Mark Turner aznap neki is leveleket adott át.

A diplomata a tüntetés kapcsán hangsúlyozta: a két brit gyanúsított kiadatását először április 23-án rendelte el az első fokon eljáró bíróság, majd - fellebbezés nyomán - a londoni felsőbíróság október 27-én megerősítette a kiadatási végzést. Turner és McGoldrick tehát szuverén angol bírósági döntések alapján került Magyarországra - tette hozzá.