Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közmunkára ítélték a börtönparancsnok vesztegetőjét

Negyven napi közmunkára ítélték azt a férfit, aki néhány tízezer forintot fizetett volna a börtönparancsnoknak és a fogva tartási osztály vezetőjének, hogy másfél hétre kiszabadulhasson, és után enyhítsenek a fogva tartás szabályain.

Hivatali vesztegetés miatt negyven napi közmunkával sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden jogerősen azt az eleki férfit, aki büntetésének megszakítását és fogva tartási szabályainak enyhítését próbálta néhány tízezer forint kenőpénz felajánlásával elérni.

A rokkantnyugdíjas férfi 2008-ban egy korábban elkövetett bűncselekmény miatt ülta nagyfai börtönben, ahonnan néhány hétre a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe helyezték át. Miután visszaszállították Nagyfára, a férfi levélben kereste meg a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát és a fogva tartási osztály vezetőjét, hogy segítsenek neki mihamarabb visszakerülni a gyulai börtönbe.

A parancsnoknak címzett levélben a vádlott csupán utalt arra, hogy fizetne is a segítségért. Az osztályvezetőnek írt levélben a visszaszállításán kívül a büntetése enyhébb végrehajtási fokozatba való helyezését, rövid időre való megszakítását is kérte. Ígérete szerint mindezt nem ingyen várta el, a részleteket négyszemközt kívánta megbeszélni. A levélben konkrét összeget is megjelölt: a büntetése másfél hetes megszakításáért 20-30 ezer forintot kínált, s a fogház fokozatért és enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazásáért is pénzt ígért.

A táblabíróság keddi döntésével enyhítette az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság fél év börtönbüntetést kiszabó ítéletét. A Hegedűs István vezette büntetőtanács - figyelembe véve a vádlott személyiségét, személyi körülményeit, az elkövetett cselekmény súlyát - úgy látta, hogy az elsőfokú bíróság túlzottan szigorú ítéletet hozott.