Közmunkára ítélték a börtönparancsnok vesztegetőjét

Negyven napi közmunkára ítélték azt a férfit, aki néhány tízezer forintot fizetett volna a börtönparancsnoknak és a fogva tartási osztály vezetőjének, hogy másfél hétre kiszabadulhasson, és után enyhítsenek a fogva tartás szabályain.

Hivatali vesztegetés miatt negyven napi közmunkával sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden jogerősen azt az eleki férfit, aki büntetésének megszakítását és fogva tartási szabályainak enyhítését próbálta néhány tízezer forint kenőpénz felajánlásával elérni.

A rokkantnyugdíjas férfi 2008-ban egy korábban elkövetett bűncselekmény miatt ülta nagyfai börtönben, ahonnan néhány hétre a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe helyezték át. Miután visszaszállították Nagyfára, a férfi levélben kereste meg a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát és a fogva tartási osztály vezetőjét, hogy segítsenek neki mihamarabb visszakerülni a gyulai börtönbe.

A parancsnoknak címzett levélben a vádlott csupán utalt arra, hogy fizetne is a segítségért. Az osztályvezetőnek írt levélben a visszaszállításán kívül a büntetése enyhébb végrehajtási fokozatba való helyezését, rövid időre való megszakítását is kérte. Ígérete szerint mindezt nem ingyen várta el, a részleteket négyszemközt kívánta megbeszélni. A levélben konkrét összeget is megjelölt: a büntetése másfél hetes megszakításáért 20-30 ezer forintot kínált, s a fogház fokozatért és enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazásáért is pénzt ígért.

A táblabíróság keddi döntésével enyhítette az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság fél év börtönbüntetést kiszabó ítéletét. A Hegedűs István vezette büntetőtanács - figyelembe véve a vádlott személyiségét, személyi körülményeit, az elkövetett cselekmény súlyát - úgy látta, hogy az elsőfokú bíróság túlzottan szigorú ítéletet hozott.