Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az LB-hez fordul a két évre lecsukott rendőr ügyvédje

2009.11.25. 10:38 Módosítva: 2009-11-25 10:45:45
A Legfelsőbb Bírósághoz fordul az ügyvédje annak a rendőrnek, akit két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Ítélőtábla, mert tavaly márciusban ötezer forintért elengedett egy iratok nélkül közlekedő külföldi autóst. A zsebre bírságoló rendőr védője túlságosan szigorúnak tartja az ítéletet.

A hétfőn jogerősen elítélt rendőr társával tavaly a 42-es főúton, Biharkeresztes közelében ellenőrzött egy román autóst. A sofőrnél nem volt forgalmi engedély, de a rendőr ötezer forintért továbbengedte.

A korrupt rendőr úgy bukott le, hogy az autóst néhány kilométerrel távolabb ismét igazoltatták. A sofőr ekkor közölte, hogy ő már kifizette a bírságot egy másik rendőrnek. A Debreceni Ítélőtábla két év börtönbüntetést szabott ki a saját zsebre dolgozó rendőrre.

Komoly presztízsveszteség

Súlyosbító körülmény, hogy külföldi állampolgár sérelmére követte el a rendőr ezt a bűncselekményt és ezzel komoly presztízsveszteséget okozott mind a Magyar Köztársaságnak, mind pedig a rendőrségnek - mondta Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla sajtótitkára.

A rendőr védője szerint túl szigorú az ítélet. Rab Ferenc azt mondta: korábban ritkán szabtak ki a bíróságok ilyen ügyekben letöltendő börtönbüntetést. A bírák általában felfüggesztették a büntetést és pénzbírságot szabtak ki. Ezekben az ügyekben egyébként 2-től akár 8 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Nem egységes a bírói gyakorlat. Jó lenne, ha hasonló jellegű ügyeknél egységes lenne az ítélkezési gyakorlat Debrecenben, Győrben, Szegeden éppúgy, mint Budapesten - mondta az ügyvéd. A védő bejelentette, hogy felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz.

Három korrupt rendőrt rúgtak ki

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a korrupt rendőrök hatalmas erkölcsi kárt okoznak a tisztességesen dolgozó kollégáiknak, és ez rombolja tekintélyüket. Vezendi Jánosné közölte: az elmúlt két évben összesen három korrupt rendőrt bocsátottak el a körülbelül kétezer fős testülettől a megyében. Tavaly a most elítélt férfit, idén pedig két másikat.

Magyarországon évente körülbelül 50 rendőrről bizonyosodik be, hogy korrupciós bűncselekményt követett el. Az esetek többségében hivatali vesztegetés miatt ítélték el őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!