Húsklopfoló is lehetett volna a pécsi gyilkosnál

2009.11.27. 17:20
Egy 23 éves gyógyszerészhallgató csütörtökön maroklőfegyverrel lövöldözött a pécsi egyetemen, egy 19 éves fiatalember - az elkövető csoporttársa - a helyszínen meghalt, a mentők három sérültet szállítottak kórházba. Az elkövető sportlövő volt, a törvények szerint nem is használhatta volna fegyverét.

Magyarországon kifejezetten szigorú feltételeknek kell megfelelnie annak, aki sportcélra éles lőfegyvert akar tartani, az engedély megszerzése hosszú, bürokratikus és viszonylag költséges folyamat. Ez is az oka annak, hogy európai viszonylatban is viszonylag kevés a sportlövő, számuk alig éri el a négyezret. Csak Nagy-Britanniában vannak hatályban a magyarnál szigorúbb törvények, de például Csehországban és Szlovákiában könnyen hozzá lehet jutni az engedélyhez, mondta el kérdésünkre Gesztesi Gábor, aki egy budapesti sportlövő klubot és lőteret vezet.

A szakember szerint bárki tarthat sportcélra fegyvert (marokfegyvert, golyós puskát vagy sörétes puskát), aki átmegy az előírt átvilágításon. Ehhez először is 18 éven felülinek és büntetlen előéletűnek kell lenni. További feltétel, hogy egyesületi tagként meg tudja szerezni a szükséges minősítést a versenyeken, hogy versenyengedélye legyen a két érintett szakági szövetség valamelyikétől, illetve hogy évente átessen sportorvosi vizsgálaton.

Folyamatosan felügyelik a sportlövőket

Vagyis aki sportlövéssel akar foglalkozni és ehhez saját fegyvert használni, először le kell mennie egy egyesületbe, ott meg kell tanulnia lőni, majd versenyeken kell indulnia, hogy az adott fegyvertípusra megszerezze a minősítést.

Utána el kell mennie a háziorvoshoz, az ott végzett vizsgálatot 5 évente meg kell ismételni. Fegyvertartási engedélyért a rendőrséghez kell fordulni, amihez a szakági szövetség és a lövészegyesület vezetőjének ajánlására is szükség van. A rendőrség ezután ellenőrzi a törvényben előírt szempontokat, ami olyan részletekre is kiterjed például, hogy kimennek a kérvényező lakásába terepszemlére megvizsgálni azt, hogy megvannak-e a fegyver tárolására alkalmas eszközök. Ezt a vizsgálatot egyébként akár évente is megismétlik.

Éles fegyver sport célú tartásánál ugyanis fontos, hogy csak otthon lehet tárolni, a töltény nem lehet a fegyverben, és csak akkor szabad a lakásból kivinni, ha a tulajdonos a lőtérre megy, de még akkor se lehet a fegyver töltött állapotban.

A sportorvosi vizsgálatot évente meg kell ismételni, erre a rendőrség a lejárat előtt levélben figyelmezteti is a versenyzőket. Aki nem megy el sportorvoshoz, vagy nem kapja meg az alkalmasságit, annak a rendőrség bevonja a fegyverét. Szintén bevonják annak a fegyverét, aki nem szerzi meg a szükséges minősítést a versenyeken minden évben.

A pszichológiai vizsgálat segíthet

Az évenkénti sportorvosi ellenőrzés nem terjed ki komolyabb pszichológiai vizsgálatra, de Gesztesi Gábor szerint, aki 10 éve tevékenykedik a területen, az ilyen szélsőséges eseteket így se lehetne feltétlenül kiszűrni, hiszen minimális az esélye annak, hogy például félévre előre valószínűsíteni lehessen egy ilyen támadást.

A pécsi egyetemen történt támadás után Draskovics Tibor igazságügyi miniszter azt mondta, el kell gondolkozni azon, hogy elég szigorúak-e a fegyvertartási szabályok Magyarországon.

Gesztesi szerint a törvény kifejezetten szigorú, esetleg azt lehetne mérlegelni, hogy a sportorvosi vizsgálatot nem lehet-e egy alapos pszichológiai vizsgálattal bővíteni, bár hangsúlyozta, a hirtelen felindulást nehéz teljesen kizárni.

Szerinte a pécsi egyetemen történt tragédiában nem az volt a legszörnyűbb, hogy milyen fegyvert használt a tettes - feltehetően olyan lelki állapotban volt, hogy éppen kés, kard, de akár egy húsklopfoló is lehetett volna nála, hogy társai életére törjön.

Tavasz óta volt engedélye

Az elkövető az Első Pécsi Polgári Lőegylet tagjaként több lövészeti versenyen is részt vett. Egy július eleji megmérettetésen, központi gyújtású pisztoly kategóriában második helyezést szerzett.
Gadó György, a lőegylet vezetője szerint a fiú közepesen tehetséges lövész volt, másfél-két éve járt a klubba és idén tavasszal szerzett fegyvertartási engedélyt sportlőfegyverre. Ezt Dakos József megyei rendőrfőkapitány is megerősítette, azt mondta, a fiatalember egy parabellum pisztollyal lőtt, amire volt jogszerűen kiállított tartási engedélye.

"Egy csehszlovák gyártmányú, kilenc milliméteres maroklőfegyvere volt" - mondta a lövészegylet vezetője, akit nagyon lesújtott, hogy a klubtagok közül került ki az elkövető. Ő azonban nem tapasztalta, hogy a fiatalember zavart lett volna.  "Volt, hogy heti rendszerességgel járt, máskor csak egy hónapban egyszer, de soha semmilyen fura magatartást nem tapasztaltunk nála. Több éve járt egyetemre, és több nyelven beszélt. Arról azonban nem tudok arról, hogy barátkozott volna valakivel a klubból" - tette hozzá.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport