Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Előzetesbe helyezték a pécsi lövöldözőt

2009.11.28. 10:47 Módosítva: 2009-11-28 11:15:37
Elrendelték G. Ákos 30 napos előzetes letartóztatását. Az ámokfutó a bíróságon sem tett vallomást. Egyesek szerint szituációs lövő volt, mások szerint pontlövőként kapott engedélyt.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság azt a 23 éves pécsi egyetemistát, aki csütörtökön lövöldözni kezdett a Pécsi Tudományegyetemen, számolt be a Független Hírügynökség.

A bíróság indoklása szerint fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az is, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával megnehezítené a bizonyítási eljárást. A gyanúsított az ülésen nem tett vallomást.

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Visegrády Zoltán, a lövöldöző ügyvédje az MTI-nek elmondta: védence sem előzetes letartóztatásakor, sem két nappal ezelőtt nem volt abban az állapotban, hogy vallomást tegyen, de ez valószínűleg a jövő héten megtörténik.
Hangsúlyozta, amit védence neki a bűncselekményről, annak indítékáról elmondott, ügyvédi titok. Annyit azonban megjegyzett, hogy egy "irracionális cselekménynél ne keressenek racionális okokat, azok ugyanis nincsenek".

Visegrády Zoltán a védence beszámíthatóságát firtató kérdésekre úgy reagált, hogy azt nem az ő tiszte megítélni, ennek megállapítására igazságügyi elmeorvost rendelnek ki.

Mint arról beszámoltunk, a pécsi ámokfutó egy társát megölte, egy másikat életveszélyesen, két egyetemi dolgozót pedig súlyosan sebesített meg pénteken.

Szituációs lövő volt, vagy nem

A lövészsport szakágai mindeközben egymásra mutogatnak, hogy melyik irányzat lövésze volt valójában a pécsi lövöldöző.

G. Ákos olyan sportágban, a szituációs lövészetben szerepelt, amelyet Magyarországon nagyon kevesen űznek, ezért a Magyar Sportlövők Szövetségének látókörén is kívül esik - mondta az Inforádiónak a szervezet főtitkára. Kovács Tibor elmondta azt is, hogy tudomásuk szerint a gyógyszerészhallgató évekkel ezelőtt jelentkezett a Pécsi Városi Lövész Klubhoz, de hamar kiderült, hogy nem alkalmas, ezért eltanácsolták.

A fiatal, miután elküldték a klubtól, keresett egy másikat - az Első Pécsi Polgári Lövészegyletet - ahol a szituációs lövészettel foglalkoznak. „Ez dinamikus sport, ahol nem olyan könnyű észrevenni, ha valaki nem alkalmas. A lövöldöző ott szerzett minősítést és tudott sportfegyverhez jutni” - állította Kovács Tibor.

Ezzel szemben a Magyar Dinamikus Lövészsport Egyesület alelnöke állítja, az egyetemista nem a dinamikus, azaz szituációs lövészsportot űzte, hanem nagy kaliberű, központi gyújtású pisztolyra kapott harmadosztályú minősítést. A fegyvertartási engedélyt tehát gyakorlatilag pontlövőként szerezte, mondta Szalay László az Inforádiónak.

Mi a szituációs lövészet?

A filmek rendőrkiképzős részeiből ismerős lövészeti mód, amelyben a sportolóknak felugró céltáblákra kell lőniük.

Vannak túszokat jelentő céltáblák, ezek lelövése hiba. Van, hogy a lelövendő céltábla egy túsz takarásában tűnik fel, és ennek tudatában kell pontot szerezni. Egyes esetekben a sportlövő mozgásban van, akár kúszhat is, és így kell a célpontokat leszednie.