Ágnes
-5 °C
2 °C

Előzetesbe helyezték a pécsi lövöldözőt

2009.11.28. 10:47 Módosítva: 2009-11-28 11:15:37
Elrendelték G. Ákos 30 napos előzetes letartóztatását. Az ámokfutó a bíróságon sem tett vallomást. Egyesek szerint szituációs lövő volt, mások szerint pontlövőként kapott engedélyt.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság azt a 23 éves pécsi egyetemistát, aki csütörtökön lövöldözni kezdett a Pécsi Tudományegyetemen, számolt be a Független Hírügynökség.

A bíróság indoklása szerint fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az is, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával megnehezítené a bizonyítási eljárást. A gyanúsított az ülésen nem tett vallomást.

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Visegrády Zoltán, a lövöldöző ügyvédje az MTI-nek elmondta: védence sem előzetes letartóztatásakor, sem két nappal ezelőtt nem volt abban az állapotban, hogy vallomást tegyen, de ez valószínűleg a jövő héten megtörténik.
Hangsúlyozta, amit védence neki a bűncselekményről, annak indítékáról elmondott, ügyvédi titok. Annyit azonban megjegyzett, hogy egy "irracionális cselekménynél ne keressenek racionális okokat, azok ugyanis nincsenek".

Visegrády Zoltán a védence beszámíthatóságát firtató kérdésekre úgy reagált, hogy azt nem az ő tiszte megítélni, ennek megállapítására igazságügyi elmeorvost rendelnek ki.

Mint arról beszámoltunk, a pécsi ámokfutó egy társát megölte, egy másikat életveszélyesen, két egyetemi dolgozót pedig súlyosan sebesített meg pénteken.

Szituációs lövő volt, vagy nem

A lövészsport szakágai mindeközben egymásra mutogatnak, hogy melyik irányzat lövésze volt valójában a pécsi lövöldöző.

G. Ákos olyan sportágban, a szituációs lövészetben szerepelt, amelyet Magyarországon nagyon kevesen űznek, ezért a Magyar Sportlövők Szövetségének látókörén is kívül esik - mondta az Inforádiónak a szervezet főtitkára. Kovács Tibor elmondta azt is, hogy tudomásuk szerint a gyógyszerészhallgató évekkel ezelőtt jelentkezett a Pécsi Városi Lövész Klubhoz, de hamar kiderült, hogy nem alkalmas, ezért eltanácsolták.

A fiatal, miután elküldték a klubtól, keresett egy másikat - az Első Pécsi Polgári Lövészegyletet - ahol a szituációs lövészettel foglalkoznak. „Ez dinamikus sport, ahol nem olyan könnyű észrevenni, ha valaki nem alkalmas. A lövöldöző ott szerzett minősítést és tudott sportfegyverhez jutni” - állította Kovács Tibor.

Ezzel szemben a Magyar Dinamikus Lövészsport Egyesület alelnöke állítja, az egyetemista nem a dinamikus, azaz szituációs lövészsportot űzte, hanem nagy kaliberű, központi gyújtású pisztolyra kapott harmadosztályú minősítést. A fegyvertartási engedélyt tehát gyakorlatilag pontlövőként szerezte, mondta Szalay László az Inforádiónak.

Mi a szituációs lövészet?

A filmek rendőrkiképzős részeiből ismerős lövészeti mód, amelyben a sportolóknak felugró céltáblákra kell lőniük.

Vannak túszokat jelentő céltáblák, ezek lelövése hiba. Van, hogy a lelövendő céltábla egy túsz takarásában tűnik fel, és ennek tudatában kell pontot szerezni. Egyes esetekben a sportlövő mozgásban van, akár kúszhat is, és így kell a célpontokat leszednie.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!