Kényszerleszállás közben felborult egy kisrepülőgép

2009.11.28. 15:17 Módosítva: 2009.11.28. 15:20
A pilóta motorhiba miatt döntött a kényszerleszállás mellett. Kis gépével egy szántóföldet vett célba. Propellere vagy a kereke elakadt a friss szántásban és orra bukott, végül fejtetőn állt meg.

Csak a pilóta sérült meg, ő is csak könnyebben, amikor szombaton délután kényszerleszállás közben felborult egy kisrepülőgép Szombathely és Gencsapáti között - közölte Szalai Ferenc, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A mentők két sérültről adtak tájékoztatást.

A repülőgép a szombathelyi repülőtérről szállt fel, egy idő után a pilóta motorhibát észlelt, ezért úgy döntött, hogy a 87-es főút mentén egy szántóföldön kísérel meg kényszerleszállást. A gép már a földön futott, majdnem megállt, amikor valószínűleg a felázott talaj miatt a  repülő orra előre billent, a földbe fúródott, átbucskázott és felborult - mondta az alezredes.

Tájékoztatása szerint a baleset szombaton 13 óra körül történt, a helyszíni szemle és a begyűjtött elsődleges adatok szerint az Apolló típusú repülőgép sikeres leszállás után 60-80 métert tett meg a földön, amikor a propellere vagy a kereke elakadt a friss szántásban és orra bukott, végül fejtetőn állt meg.
A sajtóreferens hozzátette: a rendőrök szakértők bevonásával jelenleg is folytatják a helyszínelést.
A baleset helyszínéről két könnyű sérültet szállítottak kórházba.