Ulrik
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Újabb halálos bányabalesetek Kínában

2009.11.28. 09:36 Módosítva: 2009.11.28. 09:55
Ez már a második halálos bányabaleset a héten Kínában.

Tíz bányász meghalt a délnyugat-kínai Kujcsou (Guizhou) tartományban, és 17 bányász rekedt a föld alatt az északkeleti országrészben, Csilin (Jilin) tartományban - erősítették meg a helyi hatóságok az Új Kína hírügynökségnek szombaton.

Kujcsouban, ahol a gázrobbanás idején 172-en dolgoztak a mélyben, pénteken késő este találták meg a holttesteket - tájékoztatott a Hszingzsen (Xingren) megyében működő bánya szóvivője. 162 embernek még időben sikerült kimenekülnie.

Északkelet-Kínában tizenhét bányászt zárt el a külvilágtól a beömlő víz, a mentés péntek délután óta tart. Helyszíni jelentések szerint a tárnában a víz és a sár szintje emelkedik, ami rontja a túlélés esélyeit.

További szerencsétlenségek

Az elmúlt héten két másik súlyos bányaszerencsétlenségről érkezett hír.

A közép-kínai Hunanban 33-ból legalább 11 ember maghalt, amikor robbanás történt, míg az északkelet-kínai Hokangban (Hegang) 108-an vesztették életüket.

A történtek miatt az utóbbi esetben az állami bányaipari vállalat négy vezetőjét leváltották, köztük a cég vezetőjét, a biztonságért felelős helyettesét és a főmérnököt - jelentette ugyancsak szombaton az Új Kína.

A pekingi ifjúsági lap a napokban összeállítást közölt, amivel azt igyekezett bizonyítani, hogy a téli időszakban - a megnőtt igények miatti erőltetett kitermelés következtében - rendszeresen megszaporodnak a bányabalesetek Kínában. Az ott közölt adatok szerint október és február között 2004-ben Honanban (Henan) 148 bányász halt meg, Senhsziben (Shaanxi) 166, 2005-ben Liaoningban 214, és idén korábban Sanhsziban (Shanxi) 77.