Egyperces gyászszünetet tartottak a pécsi egyetemen

2009.11.30. 13:00 Módosítva: 2009.11.30. 13:49
A csütörtöki lövöldözés árnyékában újraindult a tanítás Pécsen, de a tragédia helyszínén soha nem lesznek órák. Javult a sérültek állapota, a jövő hét végéig mindhárman elhagyhatják a kórházat.

Egy perces néma felállással emlékeztek a múlt hét csütörtöki lövöldözés áldozataira a Pécsi Tudományegyetemen.

A hallgatói önkormányzat felhívására a diákok és az egyetem dolgozói nem sokkal dél előtt egy percre az intézmény minden karán félbeszakították az oktatást, hogy közösen gondoljanak az elhunyt hallgatóra, és mielőbbi felépülést kívánjanak a kórházban fekvő sérülteknek.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) még pénteken arra kérte a felsőoktatási intézményeket, csatlakozzanak a megemlékezéshez. Arról egyelőre nincs adat, hány egyetemen, főiskolán állt meg az élet egy percre. Dunaújvárosban például gyertyagyújtással emlékeztek.

Az orvostudományi kar aulájában hatalmas vászonra vetítették a lövöldözésben meghalt 19 éves kaposvári gyógyszerészhallgató fényképét, amely alatt egy fekete terítővel borított asztalon gyertyát gyújtottak az emlékére. Ezután gyógyszerészhallgatók vezetésével menet indult az aulából a gyógyszerészeti intézet Rókus utcai épületéig.

Lakat kerül a teremre

Abban a teremben egyébként, ahol az egyetemista ámokfutásba kezdett, többet nem lesz tanítás. Egyelőre nem tudni, hogy a helyiséget hogyan fogják hasznosítani, de az biztos, hogy órákat nem tartanak ezentúl ott - mondta Győrffy Zoltán, az egyetem szóvivője.

DPECS20091126021

Közben a lövöldözés három sérültjének állapota javul. Az oktató várhatóan már a hét közepén elhagyhatja a kórházat. A takarítónőre még vár egy műtét, és ha nem lép fel komplikáció, jövő héten szintén hazamehet. Az a fiú pedig, akit öt lövés talált el, várhatóan szintén elhagyhatja a kórházat már a következő héten.

Százával érkeznek felajánlások

Győrffy Zoltán elmondta azt is, hogy százával érkeznek elsősorban külföldi diákok szüleitől felajánlások, hogy az áldozatok hozzátartozóit, illetve a sérülteket segítsék. Az egyetem ezért azt fontolgatja, hogy létrehoz egy alapítványt erre a célra. Azt még nem lehet tudni, hogy pontosan mikor, a szóvivő megfogalmazása szerint rövid időn belül.

Csütörtökön a pécsi egyetem biofizikai intézetében egy 23 éves hallgató maroklőfegyverrel megölte egy 19 éves csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy másik 19 éves fiatalembert, továbbá a lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő.