Több nagykanizsai lakást le kell bontani

2009.11.30. 15:04
Több nyom is arra utal, hogy a szombat este felrobbant lakóházban lopták a gázt. Az épületben már korábban kikapcsolták a vezetékes gázszolgáltatást, a robbanáskor a főcsap zárva volt.

Nagykanizsán több lakást is le kell bontani, mert életveszélyessé vált, miután szombat este felrobbant egy udvari lakóépület; az eddigi megállapítások szerint szabálytalan gázbekötés okozhatta a balesetet. közölte hétfőn a városi vagyongazdálkodási cég vezetője.

Kámán László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: a magántulajdonú épület teljesen megsemmisült, az ugyanazon a telken mellette álló, ugyancsak magánház szintén használhatatlanná vált. A szomszédos telken álló társasházban két önkormányzati lakás lakhatatlan lett, de le kell bontani egy harmadikat is.

A nagykanizsai tűzoltók szombaton a lakók elmondása alapján közölték, hogy ételmelegítés közben, valószínűleg gázpalack robbanhatott fel, emiatt dőlt össze a Csengery utcai udvari épület. A romba dőlt házból két sérültet szállítottak kórházba, a tulajdonos férfit életveszélyes sérülései miatt még akkor Pécsre vitték tovább, 15 éves fiát égési sérülésekkel a nagykanizsai kórházban ápolják.

Az épület a robbanás következtében teljesen összeomlott, szinte csak építési törmelék maradt az udvarnak azon a részén, ahol a mintegy 60-80 négyzetméter alapterületű lakóház állt. A robbanástól néhány méterre lévő szomszédos épületek ablakai közül több is betört vagy kivágódott, megrepedtek a falak és lehullott a födém vakolata.

A nagykanizsai vagyongazdálkodási cég vezérigazgatója a hétfői szemle alapján arról számolt be, hogy a robbanás leginkább a tűzfallal csatlakozó szomszédos társasházat veszélyeztette. Ebben a 10 lakásos épületben hat otthon magántulajdonban van, négy az önkormányzaté. Ez utóbbiak közül kettő vált életveszélyessé, a házrészben lévő harmadik lakással együtt már csak lebontani lehet azokat. Az életveszélyessé vált két lakásban szerencsés módon éppen senki nem lakott, mert eredetileg fel akarták újítani őket, és biztosításuk is volt.

Kámán László hozzátette: a felrobbant udvari lakás olyan telken áll, ahol összesen négy magántulajdonú otthon volt. A közvetlenül a megsemmisült lakóház mellett lévő lakás szintén használhatatlanná vált. Ez utóbbiak nem voltak  biztosítva.

A város önkormányzata hétfőn ideiglenesen bérlakásokban helyezte el a robbanásban megsemmisült ház hét lakóját és a közvetlen szomszédban egyedül élő embert.

Az E.On Hungária az MTI megkeresésére hétfőn arról adott tájékoztatást, hogy az első megállapítások szerint több nyom is arra utal: a felrobbant lakóházban "szabálytalan vételezés" lehetett. Az épületben már korábban kikapcsolták a vezetékes gázszolgáltatást, a robbanáskor a főcsap zárva volt.

A megsemmisült házban áramszolgáltatás sem volt, a tulajdonosok gyertyával világítottak. A lakásban több szétszerelt gázpalackot is találtak, a robbanás pedig nem a konyhában történt.