Magyar sírrablók lopták el az osztrák milliárdos csontjait

2009.12.01. 08:28 Módosítva: 2009.12.01. 08:46
Újra Ausztriában van a leggazdagabb a 2006-ban elhunyt Friedrich Karl Flick koporsója. Az osztrák lapok szerint a német-osztrák milliárdos földi maradványait egy magyar-román bűnbanda tagjai rabolták el, és váltságdíj fejében akarták visszaadni. A BRFK egyelőre nem ad tájékoztatást arról, hogy az üggyel kapcsolat Budapesten tényleg letartóztattak-e hat embert.

Az osztrák bulvársajtó kedden topsztoriként számol be arról, hogy megkerült, a három éve elhunyt milliárdos, Friedrich Karl Flick koporsója. Az 5-6 milliárd euróra becsült családi vagyont hátrahagyó Flick maradványait egy éve, 2008. november 19-én rabolták el a veldeni temetőből. Az osztrák lapok szerint az ügyben hat magyar és román állampolgárt tartóztattak le.

Flick temetése 2006-ban
Flick temetése 2006-ban

Az letartóztatásokról semmilyen információt nem ad egyelőre a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Tafferner Éva szóvivő későbbre ígért tájékoztatást a nyomozás állásával kapcsolatban, az ügyön ugyanis három ország, Ausztria, Németország és Magyarország rendőrsége dolgozik.

Korábban Flick özvegye 100 millió eurót ajánlott fel nyomravezetőnek, de a szokatlanul magas díj sem hozott eredményt.

Bécsi lapértesülések szerint a letartóztatások röviddel azt kötetően történtek, hogy a rablók telefonon pénzt követeltek a holttest visszaszolgáltatásáért cserébe.

Az osztrák rendőrségtől származó információk szerint a Flick-szarkofág hétfőn már visszakerült a családhoz. A benne található holttest azonosítása azonban még nem történt meg.

A vizsgálat korábban megállapította, hogy a rablók alaposan felkészültek az akcióra, és napokkal korábban előkészítették a terepet. A családi kriptában félretolták a több száz kilós gránit fedőlapot, majd kiemelték és elszállították a szintén súlyos szarkofágot. Egyes források szerint a milliárdos csontjait tartalmazó koporsót Budapesten rejtegették az elmúlt hónapokban.

Flick-konszern alapjait Friedrich Karl Flick apja rakta le még a második világháború idején Németországban. A Flick milliárdjai a vállalat részeinek eladásából származtak. Flick 1985-ben költözött Düsseldorfból Ausztriába, amikor feleségül vette Ingrid Raggert.