Bíróságon a kútvíztől meghalt csecsemő rokonai

2009.12.02. 14:58
Megkezdődött a nitrátos kútvíztől meghalt lothárdi csecsemő hozzátartozóinak pere a Baranya Megyei Bíróságon szerdán.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolja az egy hónapos korában elhunyt gyermek édesanyját, valamint nagymamáját, akik, ha bűnösségük bebizonyosodik, egytől öt évig terjedő fogházbüntetéssel sújthatók.

A 2008. november végén született csecsemő, akit rossz lakhatási körülmények között neveltek a baranyai Lothárd községben. Bár a védőnő az édesanyát és a nagymamát is többször figyelmeztette: kútvíz sem terhes anyáknak, sem csecsemőnek nem adható, ők a tápszerét mégis azzal hígították. A gyerek még 2008. december 27-én rosszul lett, mentővel a pécsi gyermekklinikára szállították, de az orvosok már nem tudták megmenteni. A boncoláskor derült ki, hogy a halál oka nitrátmérgezés.

A tisztiorvosi szolgálat munkatársai a kútvízből később az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó nitráttartalmat mutattak ki. A víz fogyasztása még felnőtt emberek számára is veszélyes volt.

A hozzátartozók korábban a rendőröknek azt vallották: spórolásból használták a kutat, vizétől ők nem lettek rosszul. Szakértők szerint mindkét vádlott enyhe fokban korlátozott abban, hogy felismerje cselekedetei súlyát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport