Csúszik a Cozma gyilkosai elleni vádemelés

2009.12.02. 10:51
Indokolatlanul sokat késik szakvéleményével a Cozma-gyilkosság részleteit vizsgáló Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet, ezért az intézményt megbüntette a Veszprém megyei Főügyészség, írja a Magyar Nemzet. A nyomozás tíz hónapja tart, de a vérminta- és DNS-elemzés még mindig nem fejeződött be. Majdnem hétszáz tanút meghallgattak, vádemelés februárban várható. Kiderült, hogy a három fő gyanúsított lányfuttatásból tarthatta el magát.

Fejes Péter, Veszprém megyei főügyész a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, hogy egyes szakvélemények késlekedése miatt év vége helyett leghamarabb jövő februárban emelhetnek vádat a 10 hónapja megkéselt Marian Cozma gyilkosai ellen. Ennek többek között az az oka, hogy a hemogenetikai (vérminta- és DNS-elemzés) szakvélemény még mindig nem készült el. A főügyészség ezért kétszázezer forintos bírsággal büntette az indokolatlanul késlekedő Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézetet. Hozzátette, hogy az intézmény biztos leterhelt, de ezt a végtelenségig nem vehetik figyelembe.

A főügyész beszámolt arról, hogy a nyomozás során 682 tanút hallgattak meg. Közölte, hogy tudják ki szúrta le Cozmát, de nem nevezik meg a személyét a vádemelésig, mert elősegítené a védelem dolgát. Jelenleg R. Sándor, N. Győző és Sz. Iván megalapozottan gyanúsítható társtettesként elkövetett emberölés, ezenkívül társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés és társtettesként elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettével, P. Gábor és B. Csaba pedig társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés kísérletével, 25 személy pedig a garázdaság minősített esetével.

Az első három gyanúsított esetében nem lényeges, hogy ki szúrt, mert tettüket egymás szándékáról tudva, szándékegységben követték el. Ezt támasztja alá, hogy a földön fekvő kézilabdást még többször fejbe és hátba rúgták, azaz meg akarták ölni. Arra a kérdésre, hogy a gyanúsítottak miért mentek a veszprémi Patrióta bárba, Fejes Péter elmondta, hogy a nyomozás eddig nem igazolt sem leszámolást, sem területszerzést, sem szerelemféltést.

A 25 fős csoport hajnali két óra körül érkezett a helyszínre és rögtön kötözködni kezdtek. Megütötték a férfiakat, tapogatták, inzultálták a nőket. Ennek hatására több tucat vendég el is ment a szórakozóhelyről. A helyszínen levő rendőrök a főügyész szerint nem azon a szinten tartózkodtak a három szintes diszkóban, ahol konfliktus volt, ezért nem tudták értesíteni a rendőrséget.

A gyanúsítottak Cozmába is belekötöttek, először hárman, majd öten ütötték és rúgták a sportolót, akinek két játékostársa (Ivan Pesic és Zsarko Sesum) a segítségére sietett. Cozmát ekkor szúrták meg először, vesetájékon. Később az épület előtt kapta a halálos szúrást a szívébe és a földre rogyó embert még fejbe és hátba rúgták. Sesumot szintén fejberúgták, Pesicet pedig vesén szúrták. Ezután a többi gyanúsított kergetni kezdte a tanúkat a környező utcákban, de nem tudták utolérni a menekülőket.

Fejes Péter közölte azt is, hogy a három fő gyanúsított R. Sándor, R. Győző és Sz. Iván esetében megalapozott a gyanú, hogy üzletszerű kéjelgést folytatókkal tartatták ki magukat, ezért kitartottság bűntettében is meggyanúsították őket.