H1N1-gyel szállítottak kórházba egy beoltott rendőrt

2009.12.05. 16:29 Módosítva: 2009.12.05. 17:15
Debrecenben kórházba szállítottak egy H1N1-gyel fertőzött rendőrt, aki korábban védőoltást kapott, erősítette meg a hírt az Indexnek Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

A 29 éves hosszúpályi férfi több napig életveszélyes állapotban volt a debreceni Kenézy Kórházban, pénteken kapcsolták le a lélegeztetőgépről, és már jobban van, mondta Szentgyörgyi János, a  kórház sajtóreferense az Indexnek. Súlyos bakteriális fertőzést állapítottak meg a férfinél, állapota a november 27-ei kórházba kerülése óta rosszabbodott, időközben derült ki, hogy H1N1-vírussal is fertőzödött, holott másfél hónapja megkapta a H1N1 elleni védőoltást.

A fiatal hosszúpályi férfi szervezetében a H1N1-fertőzés mellett egy bakteriális fertőzést is kimutattak, ez okozhatta a rossz állapotát. Most azt vizsgálják, hogy úgynevezett felülfertőzés történt-e, azaz a vírus által legyengített szervezetet egy baktérium támadta meg (ez a gyakoribb) vagy a bakteriális fertőzés volt a betegség elsődleges kiváltója.

Arra a kérdésre, hogy hogyan kaphatta el az új influenzát a rendőr, ha be volt oltva, az országos tiszti főorvos azt mondta, kezdettől fogva tájékoztatták a lakosságot, hogy a védőoltás csak 70-80 százalékban óv meg a betegségtől.

A rendőrök körében már korábban megkezdték a védőoltások beadását, de ott sem kapta meg mindenki. Mivel az oltás 70-80 százalékos egyéni védelmet jelent, a fennmaradó rész a közösségi védelemmel küszöbölhető ki, azaz hogy minél több ember oltassa be magát, fejtette ki a tiszti főorvos.

Falus Ferenc hozzátette, az, hogy a rendőrnek nem lettek súlyosabb tünetei, a védőoltásnak köszönhető, mert az enyhíti a betegség lefolyását. A Duna TV információi szerint a férfi két gyerekét is a kórházban kezelik, a sajtóreferens ezt cáfolta: a Kenézy Kórházban nincs fekvőbetegrészleg gyerekeknek, ezért náluk biztosan nem ápolják őket.

Idegrendszeri tünet is egy H1N1-es esetnél:

A Semmelweis Egyetem Klinikáján két felnőtt került intenzív osztályra, az egyiküknél bizonyított a H1N1 fertőzés, őt géppel lélegeztetik, a másiknál még várják az eredményt, az ő állapota súlyos, de még nem kell géppel lélegeztetni. Közben a Heim Pál Gyermekkórházban is az intenzíven ápolnak egy gyereket, akinél igazolt az újinfluenza fertőzés. Harmath György főigazgató szerint a gyereknél idegrendszeri tünetek is jelentkeztek a fertőzés következtében. A Semmelweis Egyetem klinikáján ápolt három kismama közül kettő állapotáról a család kérésére nem adhatnak információt, míg az az asszony, akit szerdán vittek a klinika intenzív osztályára és ott császármetszéssel megszült, már jobban van, levették a lélegeztető gépről és megfigyelés alatt tartják - mondta Gál János igazgató. A fővárosi Szent László és Bethesda kórházban ápoltak állapotáról és az esetleges új betegekről a Független Hírügynökségnek nincs információja. (Független Hírügynökség)