Balla-gyilkosság: D. Lajosnak köze lehetett az ügyhöz

2009.12.07. 17:11
Egykori pártfogója szerint a korábban beismerő vallomást tevő, azt később visszavonó D. Lajosnak köze lehetett Balla Irma megöléséhez. A hétfőn a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságra tanúként beidézett pártfogó erre D. Lajos reakcióiból következtetett.

A Balla Irma-gyilkosság tárgyalása hétfőn Debrecenben a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon D. Lajos egykori pártfogója, féltestvére, továbbá a sértett Balla Irma szomszédai, hemogenetikus és nyomozó szakértők, valamint távolabbi rokonok tanúkénti meghallgatásával folytatódott.

A pártfogó elmondta: a lopások, betörések miatt elítélt D. Lajos közölte vele, hogy korábban tanúként hallgatták meg a gyilkosság ügyében. Megkérdezte tőle, hogy nincs-e köze a gyilkossághoz, amire D. Lajos rövid csend után nem adott egyértelmű választ, nem tiltakozott a feltételezés ellen.

"Ekkor furcsa, gyanút keltő érzés fogott el, majd felmerült bennem, hogy esetleg köze lehet a gyilkossághoz" - mondta. Hozzátette még, hogy erről a fejleményről tájékoztatta Nagy Antal bírót, mert úgy érezte, pártfogoltját nem lehet kihagyni az ügyből.

D. Lajos féltestvére a tárgyaláson elmondta: korábbi vallomásával ellentétben D. Lajos - akivel egy háztartásban élt - mégsem tartózkodott otthon a gyilkosság éjszakáján.

A sértett szomszédja a bíróságon arról beszélt, hogy a gyilkosság éjszakáján este tíz óra körül zajt hallott az utcáról.

A hemogenetikus szakértők egybehangzó véleménye szerint a helyszínen rögzített, általában kevert DNS-minták mennyisége túl kevés ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan meg lehessen állapítani, kitől származnak.

Micskey István nyomozó a tárgyaláson kifejtette: a Balla Irma lakásán talált borosüveg és poharak teljesen "nyommentesek" voltak. Véleménye szerint csak "türelmes törölgetéssel" tüntethetőek el olyan alapossággal ujjlenyomatok és egyéb nyomok egy olyan jó nyomhordozó felületről, mint az üveg. A védőügyvéd kérdésére válaszolva elmondta: a pajszeren - amelyről az orvos szakértők kijelentették korábban, hogy alkalmas lehetett a sértetten talált sérülések okozására - ilyen hosszú idő után már biztosan nincsenek értékelhető nyomok.

Nagy Antal bíró az ügyet elnapolta, a következő tárgyalási napok 2010. április 21-én, 23-án és 26-án lesznek. Az első két nap valamelyikén tanúként hallgatják meg azt a négy elítéltet, akik levélben állították: tudják, ki ölte meg Balla Irmát.

Nagy Antal ismertette továbbá, hogy 2010. április 26-ára tervezi a perbeszédeket.

Magyar György, a vádlott S. Sándor ügyvédje a tárgyalás után az MTI-nek elmondta: a tanúk által elmondottak a védelem álláspontját támasztották alá, hiszen egyértelműen cáfolták D. Lajos korábbi alibijét, a pártfogó pedig szintén az ő véleményüket alátámasztó benyomásainak adott hangot.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt a lakásán gyilkolták meg 2007 húsvétján. Egy évvel később a fiát, S. Sándort gyanúsították meg a gyilkosság elkövetésével, akit őrizetbe vettek, majd egy évig előzetes letartóztatásban tartottak. Jelenleg szabadlábon védekezik.