Ufónak néztek egy orosz rakétát Norvégiában

2009.12.10. 13:57
Spirálisan mozgó kékesfehér fényjelenség borította néhány percre nappali fénybe Tromsø városát, és Norvégia északi részét szerda éjjel.

A kék fénycsóva az orosz határ irányából, egy hegy mögül emelkedett fel, majd megállt, és hatalmas, forgó fehér fényspirált rajzolt az égre, majd elenyészett. A jelenség 10-12 percig volt látható, nem hasonlított az arrafelé egyébként gyakran látható északi fényhez, és láthatóan nem természetes eredetű volt, így sokan ufónak is vélték.

A norvég védelmi minisztérium illetékesei reggel azt mondták, a jelenséget valószínűleg egy balul sikerült orosz rakétakísérlet okozhatta. A Kreml nem kommentálta az esetet, bár azt nem kezelték titokként, hogy a környéken zajlik a Bulava-30 kódnevű interkontinentális rakéta tesztelése. A New York Times értesülése szerint szerda éjjel volt esedékes a rakéta 13. próbakilövése, és az eddigi tesztekből hat kudarccal végződött.

ufo450

A norvég Tromso Geophysical Observatory kutatói szerint a rakétát valószínűleg egy tengeralattjáróról indíthatták, aztán néhány kilométeres magasságban elvesztete a manőverezőképességét, majd nemsokára felrobbant, látványos fényjelenség közepette. Maradványokat, roncsokat egyelőre nem találtak, bár fél Skandinávia ufóhívői (és valószínűleg az orosz hadsereg kölönleges egységei is) azokat keresik most.

A Kommerszant orosz napilap orosz hadügyminisztériumi forrásokra hivatkozva megerősítette, hogy szerda éjjel a Dimitrij Donszkoj tengeralattjáróról lőtték fel a rakétát, aminek a harmadik gyorsítófokozata mondott csődöt, és ezért robbant fel.

A Bulava-30 egyébként az orosz hadsereg egyik hányattatott sorsú csodafegyvere: a 37 tonnás, 12 méter hosszú rakéta tíz nukleáris töltet célba juttatására alkalmas 8000 kilométer távolságba. Feladata taktikai csapás mérése az ellenséges légvédelemre, és ezzel egy invázió előkészítése. Legutóbb júliusban vallott látványos kudarcot a fegyver a tesztek során, akkor másodpercekkel a fellövés után semmisült meg a rakéta.