Újra próbálkoztak a melaminnal Kínában

2009.12.10. 15:42
Egy tejtermékek gyártásával foglalkozó kínai cég eladott öt tonna tejport, amit melaminnal dúsítottak. A rendőrség a vezérigazgatót és két munkatársát őrizetbe vette, mielőtt a szennyezett tejpor kereskedelmi forgalomba került volna.

Újabb melaminbotrányt előzött meg a rendőrség az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban, amikor őrizetbe vett három embert, akik hamisított, mérgező anyagot tartalmazó tejport adtak el. A hatóságoknak sikerült megakadályozniuk, hogy a tejpor kereskedelmi forgalomba kerüljön, jelentette a Hszinhua hírügynökség csütörtökön.

A tartományi Csincsiao (Jinqiao) tejtermékeket gyártó vállalat vezérigazgatóját és két munkatársát december másodikán fogták el azután, hogy több mint öt tonna melaminnal dúsított tejport adtak el még szeptemberben egy nanningi cégnek a Kuanghszi-Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm területre, tájékoztatott a senhszi közbiztonsági osztály helyettes vezetője. Az őrizetbe vett három embert mérgező élelmiszer elállításával és értékesítésével gyanúsítják.

A por ellenőrzésekor novemberben kiderült, hogy öt tonna tejpor tiltott adalékanyagot, ipari kemikáliaként használt melamint tartalmaz, ami különösen a csecsemőkre veszélyes, vesekövet, illetve veseelégtelenséget idézhet elő. A szennyezett tejpor teljes mennyiségét november 18-án lefoglalták.

A Kínában tavaly szeptemberben, a nyári olimpiai játékok után kirobbant melaminbotrány világszerte nagy visszhangot keltett. Akkor legkevesebb hat csecsemő halt meg a mérgezett tejportól, és több mint 300 ezren betegedtek meg tőle. Idén januárban halálra ítélték azt a férfit, aki 600 tonna mérgező tejport készített, és egy másikat, aki az értékesítést végezte. Egy harmadik, a közvetítő, életfogytig tartó szabadságvesztést kapott.

A melamin műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos vegyszer. A tejporhoz azért adagolták, hogy megtévesszék az átvevőket, látszatra emeljék a gyenge minőségű, vizes tej fehérjetartalmát.