Melegszépségversenyt rendeznek Kínában

2009.12.11. 00:38
Melegszépségversenyt tartanak Kínában, ahol továbbra is kényes kérdés a homoszexualitás. Az első kínai vetélkedés győztese képviseli majd az ázsiai országot a Gay Worldön.

A Mr. Gay China versenyt január 15-én tartják egy pekingi klubban, a Norvégiában februárban megrendezendő Gay World előtt - mondta el Pen Csang (Ben Zhang), egy homoszexuális honlap alapítója. A versenyen minden az ország minden lakosa - kínai és külföldi egyaránt - indulhat.

A homoszexualitást egészen 2001-ig mentális betegségnek tartották, továbbra is tabu a kínai lakosság nagy része számára. Csang szerint a kínaiak ugyanakkor jóval toleránsabbak, mint más országok lakói. "Sokkal toleránsabbak, mint az amerikaiak. Nekünk nincs olyan vallási tabunk, amely megmondaná, hogy mi a rossz és mi a jó" - vélte. A kínai sajtót ennek ellenére sem kívánják meghívni, "a fölösleges nehézségek elkerülése"végett.

A kínai melegek és leszbikusok gyakran ki vannak téve a család nyomásának, meg szeretnék őket házasítani, az "egykepolitika" pedig csak tovább nehezíti a helyzetet.

2005-ben a China Daily című lap mintegy 30 millióra becsülte a homoszexuálisok számát az 1,3 milliárd lakosú országban, a Hszinhua hírügynökség viszont illetékesekre és tudományos kutatásokra hivatkozó jelentése szerint mintegy 15 millióan lehetnek.