Újraélesztés telefonos segítséggel

2009.12.15. 21:39
A veszprémi mentősök telefonon adott tanácsai segítségével élesztettek újra kedden este egy 42 éves férfit Herenden, közölte Csermák József veszprémi mentésirányító.

A herendi porcelángyár előtt összeesett egy férfi, a mentőket hívó nőnek telefonon kezdtek instrukciókat adni, mit tegyen.

Közben azonnal rohamkocsit indítottak Veszprémből, ám az tíz perc alatt ér Herendre, miközben a klinikai halál beállta esetén döntő jelentőségű a négy percen belül végrehajtott újraélesztés - mondta a mentésirányító.

A nő közölte, hogy a férfinek nincs már se légzése, se vérkeringése. Csermák József hangsúlyozta, hogy a fiatal nő minden elismerést megérdemel, mert pontosan értette a tanácsaikat, és azokat szakszerűen végre is tudta hajtani, komplex újraélesztést hajtott végre.

Sokat jelentett az is, hogy a Herenden lakó, ám szolgálatban nem lévő  mentőápoló kollégájuk, Pataki Péter azonnal a helyszínre sietett és bekapcsolódott az újraélesztés menetébe.

A 42 éves férfit a klinikai halál állapotából hozták vissza. Ezután a beteget rohamkocsival a veszprémi kórházba szállították, állapota stabil.

A Veszprém megyei mentőállomás főorvos igazgatója Életért emlékérem kitüntetésre terjeszti fel a herendi nőt, aki egyébként korábban elvégzett egy elsősegélynyújtó tanfolyamot.