Törölték a hatmilliós parkolási bírságot

2009.12.16. 20:24 Módosítva: 2009.12.16. 20:33
Kétezerszer büntették meg, egyszer sem fizetett. És már nem is fog, mert a bíróság szerint nem bizonyítható, hogy a budapesti vállalkozó kocsija mikor és hol parkolt.

Minden idők legmagasabb parkolási bírságát törölte el a Fővárosi Bíróság. Egy fővárosi vállalkozót több mint kétezerszer büntettek meg és a parkolási társaság 6 millió 200 ezer forint pótdíj befizetésére kötelezte. A bíróság ítélete szerint azonban a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. nem tudta bizonyítani, hogy a vállalkozó autója akkor és ott parkolt, amikor és ahol ezt a parkolási társaság állította - számolt be az RTL Híradó.

Amatőr felvételt készített a IX. kerületi vállalkozó kirakata ablaka mögül: az látszik, hogy egy parkoló ellenőr éppen büntetni készül, majd a mikuláscsomagot az ablaktörlő mögé teszi. A vágatlan felvételen a vállalkozó ezután bemutatja azt az érvényes parkolási cetlit, amely a szélvédője mögött volt.

Ezt a felvételt is bemutatta a bíróságnak a vállalkozó. Azt kívánta vele bizonyítani, hogy jogtalanul rótt ki büntetést a parkolási társaság. A több mint kétezer ügyben egyébként nem volt mindegyikről ilyen felvétel, de a bíróság ettől függetlenül megállapította: a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. nem tudta bebizonyítani, hogy jogos lenne a pótdíjkövetelés. Másodfokon így a bíróság a parkolási cég összes követelését megsemmisítette.

Az ügy még 2003-ban kezdődött 6 millió 200 ezer forintos követeléssel. Ez először 2 millióra csökkent. A szerdai ítélet azonban ezt is megsemmisítette. Rusznák Imre, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. igazgatója azt mondta, hogy az emberekre bízza annak megítélését, hogy miért van ennek a cégnek ennyi ügye.

A parkolási társaság ügyvezetője elfogadja a bíróság ítéletét, abban viszont kételkedik, hogy az általuk perelt cég mind a kétezer esetben vétlen volna.