Idén ölték meg a legtöbb újságírót

2009.12.17. 06:29
Idén esett gyilkosság áldozatává a legtöbb újságíró - derül ki az újságírók védelmével foglalkozó, New York-i székhelyű, független nonprofit szervezet (Committee to Protect Journalists - CPJ) jelentéséből, amelyet a csoport csütörtökön tesz közzé.

2009-ben eddig 68 újságírót öltek meg. Ez a szám 60 százalékos emelkedést mutat az előző év adataihoz képest, amikor 42 médiamunkatárs erőszakos halálát regisztrálták. Az idei évlöp tehető felelőssé, amelynek során 57 embert, köztük 30 újságírót öltek meg egy rivális klánok közötti leszámolásban.

Robert Mahoney, a CPJ helyettes igazgatója elmondta: feltűnő, hogy az esetek háromnegyedében kifejezetten a munkájuk miatt érte támadás a meggyilkolt újságírókat, és nagy általánosságban - az esetek 85 százalékában - a bűntettekért nem vontak felelősségre senkit.

Mahoney szerint a 2009-es adatok aggasztó trendre utalnak, különösen Szomáliában, ahol a sajtó kilenc munkatársát ölték meg. Pakisztánban négy újságíróval végeztek, a harmadik legtöbb újságírógyilkosságot pedig Oroszországban követték el, ahol a sajtó három munkatársát érte halálos támadás.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport