Narancs hóriadó a Közép- és Dél-Dunántúlra

2009.12.19. 11:55 Módosítva: 2009.12.19. 15:00
Országszerte havazásra kell számítani, egyes helyeken pár óra alatt 5 cm hullhat. A 86-os út járhatatlan, a fővárosban megkezdték a hómunkások felvételét.

Másodfokú, narancs színnel jelölt riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombat délelőtt a dél-dunántúli régióra, majd a középső régióra is kiterjesztette, mert egyes helyeken néhány óra alatt 5 centiméternél több friss hó várható. Kora délután Közép-Magyarországra is kiadták a másodfokú riasztást.

Az OMSZ honlapján olvasható információk szerint a Nyugat-Dunántúlon, illetve Közép-Magyarországon 2 centimétert meghaladó mennyiségű friss hó eshet, ezért a két régióban egyelőre elsőfokú riasztás van érvényben.

A szolgálat előrejelzése szerint szombaton országszerte kell havazásra számítani, a szél többfelé megélénkül vagy megerősödik, ami hófúvást okozhat. Jelentős mennyiségű (legalább napi 5 milliméter) csapadék az ország területének 60 százalékán valószínű.

A szombat reggel indult havazás miatt járhatatlanná vált a 86-os főút Zalában, ezért elterelik a forgalmat. A főút Lenti és Zalalövő közötti szakasza az időjárási körülmények miatt nem járható. A rendőrség a forgalmat Zalalövőnél és Lentinél egyaránt Zalaegerszeg irányába tereli. Mindemellett kamionbaleset miatt délelőtt 11 órakor Zalalövő térségében lezárták a 86-os számú főutat.

76-os főút Katafa térségében elakadt kamionok miatt járhatatlan. Vas megye egész területén jelenleg is intenzíven havazik, eddig 3-8 centiméternyi friss hó hullott, a főutak hókásásak, a mellékutak pedig havasak, csúszósak. A feltorlódott kamionok okoznak gondokat Szombathely térségében a körgyűrűnél és a 74-es főúton Vasvár belterületén is.

Ferihegyen egyelőre csak egy Velencébe induló kisgépet kellett törölni, de a Nyugat-Európában tomboló ítéletidő miatt sok járat késik. Jelenleg Olaszország északi részén okoz nagyobb gondokat a hó, de késve érkeznek gépek Párizsból, Varsóból és Berlinből is, ami további csúszásokat okozhat a menetrendben. Arra kérik az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a járatokról. A Budapest Airport közlése szerint Ferihegyen jók a viszonyok és tiszta a pálya.

A délutánra várható havazás miatt a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. hómunkásokat vesz fel szombaton.  A nyolcórás munkáért nettó 3.200 forintot fizetnek.