Ödön
1 °C
11 °C

Narancs hóriadó a Közép- és Dél-Dunántúlra

2009.12.19. 11:55 Módosítva: 2009-12-19 15:00:57
Országszerte havazásra kell számítani, egyes helyeken pár óra alatt 5 cm hullhat. A 86-os út járhatatlan, a fővárosban megkezdték a hómunkások felvételét.

Másodfokú, narancs színnel jelölt riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombat délelőtt a dél-dunántúli régióra, majd a középső régióra is kiterjesztette, mert egyes helyeken néhány óra alatt 5 centiméternél több friss hó várható. Kora délután Közép-Magyarországra is kiadták a másodfokú riasztást.

Az OMSZ honlapján olvasható információk szerint a Nyugat-Dunántúlon, illetve Közép-Magyarországon 2 centimétert meghaladó mennyiségű friss hó eshet, ezért a két régióban egyelőre elsőfokú riasztás van érvényben.

A szolgálat előrejelzése szerint szombaton országszerte kell havazásra számítani, a szél többfelé megélénkül vagy megerősödik, ami hófúvást okozhat. Jelentős mennyiségű (legalább napi 5 milliméter) csapadék az ország területének 60 százalékán valószínű.

A szombat reggel indult havazás miatt járhatatlanná vált a 86-os főút Zalában, ezért elterelik a forgalmat. A főút Lenti és Zalalövő közötti szakasza az időjárási körülmények miatt nem járható. A rendőrség a forgalmat Zalalövőnél és Lentinél egyaránt Zalaegerszeg irányába tereli. Mindemellett kamionbaleset miatt délelőtt 11 órakor Zalalövő térségében lezárták a 86-os számú főutat.

76-os főút Katafa térségében elakadt kamionok miatt járhatatlan. Vas megye egész területén jelenleg is intenzíven havazik, eddig 3-8 centiméternyi friss hó hullott, a főutak hókásásak, a mellékutak pedig havasak, csúszósak. A feltorlódott kamionok okoznak gondokat Szombathely térségében a körgyűrűnél és a 74-es főúton Vasvár belterületén is.

Ferihegyen egyelőre csak egy Velencébe induló kisgépet kellett törölni, de a Nyugat-Európában tomboló ítéletidő miatt sok járat késik. Jelenleg Olaszország északi részén okoz nagyobb gondokat a hó, de késve érkeznek gépek Párizsból, Varsóból és Berlinből is, ami további csúszásokat okozhat a menetrendben. Arra kérik az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a járatokról. A Budapest Airport közlése szerint Ferihegyen jók a viszonyok és tiszta a pálya.

A délutánra várható havazás miatt a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. hómunkásokat vesz fel szombaton.  A nyolcórás munkáért nettó 3.200 forintot fizetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?