Megtalálták a vitorlás rekordról álmodó lányt

2009.12.20. 19:11 Módosítva: 2009.12.21. 01:23
A Holland Antillákon találták meg Laura Dekkert, aki tizennégy éves kora ellenére egyedül akarja körbevitorlázni a Földet, hogy ezzel világrekordot állítson fel. Csütörtökön tűnt el otthonról, vitorlását a kikötőben hagyta.

A Holland Antillákon, Sint Maartenen, a Szent Márton sziget déli részén találták meg a tizennégy éves Laura Dekkert, aki egyedül akarja körbevitorlázni a Földet, hogy megdöntse egy brit fiú tizenhét évesen felállított világrekordját, tájékoztatott a holland rendőrség. A holland lány még csütörtökön ment el otthonról, pénteken jelentették be eltűnését.

"Megtaláltuk. Jelenleg is a szigeten van, rendőri őrizetben" - mondta a Reutersnak Richard Bakker, a holland gyermekvédelmi tanács szóvivője. Hozzátette, hogy a holland kormánnyal együttműködve lépéseket kezdeményeztek, hogy a lány a lehető leghamarabb visszatérjen Hollandiába. Laura jól van, erősítette meg Bernhard Jens holland rendőrségi szóvivő is.

Laura Dekker
Laura Dekker

A rendőrség feltételezése szerint az édesapjával élő lány önszántából hagyta el otthonát, nem merült fel bűncselekmény gyanúja, de aggódtak Dekker egészségéért. A holland rendőrség értesítette a környező országok hatóságait, hogy figyeljék a reptereket. Laura Guppi nevű vitorlása a kikötőben maradt, ezért tudták, hogy nem azzal távozott.

Egyelőre nem tudni, hogy Laura pontosan miért szökött el, és hogyan került a Holland Antillákra. A holland médiában megjelent hírek szerint hagyott hátra egy apjának írt levelet, amelynek tartalmát azonban már nem ismerték a riporterek. Más források szerint eltűnése előtt 3500 eurót (kb. 950 ezer forintot) emelt le a családi bankszámláról.

Laura fiatal kora ellenére tapasztalt vitorlázó. Meg akarja dönteni Mike Perham világrekordját, aki 17 évesen kerülte meg vitorlásával a Földet, nyáron ért vissza Nagy-Britanniába.

Elvált szülei mindketten elengedték volna lányukat az útra, Laura szeptemberben akart indulni. A lányért aggódó holland oktatási tárca azonban közbelépett, és az utrechti bíróság októberben 2010 júliusáig állami felügyelet alá helyezte a lányt, írja a BBC.

A lány ezalatt apjánál maradhatott, azonban a bíróság által kirendelt pszichológusok vizsgálták, hogy tudná-e kezelni a tervezett hajóúttal járó kihívásokat. A fizikai megterhelés és a világ több pontján támadó kalózok mellett a hosszú ideig tartó egyedüllét a szakértők szerint ilyen fiatal korban veszélyes lehet az érzelmi fejlődésre.

A bírósági ítélet kihirdetésekor Dekkor szóvivője azt mondta, hogy a lány csalódott, azonban még így is megdöntheti a világrekordot, ha 2010 második felében elindulhat.

Laura szülei is vitorlázók, a lány Új-Zéland közelében született, miközben szülei egy világkörüli vitorlásúton vettek részt.