Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izrael illegálisan gyűjtött szerveket

2009.12.21. 22:24 Módosítva: 2009-12-21 23:34:49
Egy svéd újság szerint szándékosan ölték meg azokat, akik szerveit később kioperálták. A katonaság cáfolta mindezt, hiszen izraeliek is voltak a donorok közt.

Izrael elismerte, hogy a kilencvenes években illegálisan gyűjtött emberi szerveket halottakból, számolt be az AP. A botrány a törvényszéki intézet egykori vezetőjével felvett interjúból pattant ki. Az interjút még 2000-ben készítette egy amerikai akadémikus az intézet vezetőjével, Jehuda Hiss-szel. A hírt csak azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Svédországban egy újság állította: Izrael palsztinokat ölt meg a szerveikért.

Engedély nélkül

"Szaruhártyát gyűjtöttünk. Nem volt hivatalos az egész. Senki nem kért engedélyt a családtól" - mondta az orvos az interjúban, amelyet a hétvégén adtak le egy izraeli csatornán.

Elhangzott, hogy az intézetben szaruhártyát, bőrt, szívbillentyűket, csontokat gyűjtöttek elhunyt izraeli katonáktól, polgári lakosoktól, palesztinoktól és külföldi vendégmunkásoktól. Mindezt gyakran a családok beleegyezése nélkül.

A katonaság a közvetítés után elismerte, hogy történtek hasonló esetek. "Tíz évvel ezelőtt tudomásunk volt hasonló gyakorlatról, de már hosszú ideje nem történtek ilyen esetek" - nyilatkozták katinai illetékesek a csatornának.

Hiss szerint ugyanakkor már 1987-ben használták a halottakról levett bőrt megégett paciensek kezeléséhez. Igaz, hozzátette, hogy tudomása szerint mindez a családok beleegyezésével történt.
Az interjúban elhangzott, hogy miként rejtették el a beavatkozás nyomait az orvosok. A szaruhártya eltávolítása után leragasztották a halottak szemhéját. "Nem operáltunk ki szaruhártyát olyanokból, akiknek családja vélhetően felnyitotta volna az elhunytak szemét." - emlékezett vissza Hiss.

A tények egy része már 2004-ben napvilágra került, amikor Hisst elbocsátották az intézetből a szervekkel történt szabálytalanságok miatt. A legfelsőbb ügyész később ejtette a vádakat, és Hiss maradhatott tovább az intézetben mint vezető patológus.

Hiss elbocsátása után több izraeli és palesztin család tett panaszt az intézet gyakorlata ellen. A vizsgálatok szerint a későbbi donorok katasztrófák, balesetek és a háborús konfliktus révén kerültek az intézetbe. Nincs azonban bizonyíték a svéd lap állítására, miszerint izraeli katonák a szervek megszerzése végett öltek meg palesztinokat. Izraeli illetékesek a híresztelést antiszemita propagandának minődítették, és elítélték.