Izrael illegálisan gyűjtött szerveket

2009.12.21. 22:24 Módosítva: 2009.12.21. 23:34
Egy svéd újság szerint szándékosan ölték meg azokat, akik szerveit később kioperálták. A katonaság cáfolta mindezt, hiszen izraeliek is voltak a donorok közt.

Izrael elismerte, hogy a kilencvenes években illegálisan gyűjtött emberi szerveket halottakból, számolt be az AP. A botrány a törvényszéki intézet egykori vezetőjével felvett interjúból pattant ki. Az interjút még 2000-ben készítette egy amerikai akadémikus az intézet vezetőjével, Jehuda Hiss-szel. A hírt csak azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Svédországban egy újság állította: Izrael palsztinokat ölt meg a szerveikért.

Engedély nélkül

"Szaruhártyát gyűjtöttünk. Nem volt hivatalos az egész. Senki nem kért engedélyt a családtól" - mondta az orvos az interjúban, amelyet a hétvégén adtak le egy izraeli csatornán.

Elhangzott, hogy az intézetben szaruhártyát, bőrt, szívbillentyűket, csontokat gyűjtöttek elhunyt izraeli katonáktól, polgári lakosoktól, palesztinoktól és külföldi vendégmunkásoktól. Mindezt gyakran a családok beleegyezése nélkül.

A katonaság a közvetítés után elismerte, hogy történtek hasonló esetek. "Tíz évvel ezelőtt tudomásunk volt hasonló gyakorlatról, de már hosszú ideje nem történtek ilyen esetek" - nyilatkozták katinai illetékesek a csatornának.

Hiss szerint ugyanakkor már 1987-ben használták a halottakról levett bőrt megégett paciensek kezeléséhez. Igaz, hozzátette, hogy tudomása szerint mindez a családok beleegyezésével történt.
Az interjúban elhangzott, hogy miként rejtették el a beavatkozás nyomait az orvosok. A szaruhártya eltávolítása után leragasztották a halottak szemhéját. "Nem operáltunk ki szaruhártyát olyanokból, akiknek családja vélhetően felnyitotta volna az elhunytak szemét." - emlékezett vissza Hiss.

A tények egy része már 2004-ben napvilágra került, amikor Hisst elbocsátották az intézetből a szervekkel történt szabálytalanságok miatt. A legfelsőbb ügyész később ejtette a vádakat, és Hiss maradhatott tovább az intézetben mint vezető patológus.

Hiss elbocsátása után több izraeli és palesztin család tett panaszt az intézet gyakorlata ellen. A vizsgálatok szerint a későbbi donorok katasztrófák, balesetek és a háborús konfliktus révén kerültek az intézetbe. Nincs azonban bizonyíték a svéd lap állítására, miszerint izraeli katonák a szervek megszerzése végett öltek meg palesztinokat. Izraeli illetékesek a híresztelést antiszemita propagandának minődítették, és elítélték.