Idősekhez tört be az elfogott bűnbanda

2009.12.22. 12:44 Módosítva: 2009.12.22. 12:56
Pest megye több településén is betört idősekhez egy lakásbetörésre specializálódott bűnbanda, akinek tagjait több kapitányság együttműködésével sikerült elfogni. Kilenc embert helyeztek előzetesbe, egy nőt még keresnek.

A budapesti és a Pest megyei rendőrség együttműködésével fogták el annak a csoportnak a tagjait, amely több mint 31 betörést követett el a fővárosban és a megyében, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság észak-budai bűnügyi régiójának vezetője. Feró Attila alezredes elmondta, hogy ennél is több lakásbetörést, lakásrablást követhetett el az elfogott bűnözői csoport.

A rendőrség őrizetbe vette, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte a betöréssel gyanúsított kilenc embert, négyen, a tippadók, sofőrök szabadlábon vannak, egy nőt pedig még keresnek.

Az elkövetők mindig konkrét címekre mentek, a tippeket például a faluba fát szállító embertől szerezték, de volt, aki építkezésen dolgozott és közben figyelte ki, hová érdemes betörni. Volt olyan tippadó, aki egy kertészeti cégnek dolgozott, és olyan is, aki egy bank fegyveres biztonsági őre volt napközben, a műszak után pedig rabolni ment.

A betörők mindig késő este hatoltak be idős, magatehetetlen emberekhez, és durván, erőszakkal kényszerítették őket értékeik átadására. Az egyes helyszínekről 250-300 ezer forint készpénzt és kisebb tárgyakat, ékszereket, mobiltelefonokat vittek el. A kár teljes összege 15 millió forint, emellett félmillió forint rongálási kárt is okoztak.

A rendőrség a nyomozás során eljutott Sülysápra, ahol a budapesti II., III. és XII. kerületben bejelentett betörésekhez hasonlóan követtek el egy rablást. A sülysápi mellett két lakást kiraboltak Pomázon, kettőt Vác környékén és tizet a Gödöllőhöz tartozó településeken. A fővárosi rendőrök a monori rendőrökkel együttműködve a nyár elején egy újabb rablásnál tetten érték az elkövetők egy részét.

A fordulatot az hozta meg az ügyben, hogy kiderült: nemcsak Budapesten, hanem Pest megye több kapitányságán is feltehetően ugyanazt a bűnözői csoportot keresik. Ekkor a nyomozásban érintett hat rendőrségi alegység megosztotta egymással információit. A rendőrség így tudta elfogni az elkövetőket, a legutolsót három ete.