Óvja háziállatát a szilveszteri petárdázástól

2009.12.29. 10:10
Az állatvédő szervezetek munkája megsokszorozódik szilveszterkor. A menhelyekre ilyenkor körülbelül tízszer több elkóborolt, a petárda hangjától megriadt kutya kerül, mint máskor. Összegyűjtöttük az állatvédő szervezetek tanácsait és azoknak a helyeknek az elérhetőségeit, ahol megtalálhatja az elkóborolt háziállatot.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga, a Noé Állatotthon és az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsai szerint az állattartóknak komolyan fel kell készülniük a szilveszteri zajokra. Pontokba szedtük tanácsaikat:

Használjon információkkal ellátott nyakörvet

December 31. előtt erősítsen erős nyakörvre, zsinórra megkülönböztető bilétát a gazda telefonszámával.

Zárja be vagy adjon gyenge nyugtatót a kutyának

Sok kutya fél a petárdázástól, tűzijátéktól, szokatlan hangoktól, ha ezek az állatok nincsenek jól bezárva, világgá szaladnak rémületükben, és  sokszor haza sem találnak, írta a Fehérkereszt Állatvédő Liga közleménye. Arra kérik a kutyatulajdonosokat, hogy amennyiben lehetséges, a háznak, lakásnak egy nyugodt helyiségébe zárják el a kutyákat. „Ha tudjuk, hogy az állat ijedős, akkor kérhetünk az állatorvostól nyugtatást, szedálást. Ma már van receptre kiváltható tabletta, amely veszély nélkül nyugtatja le az állatot” - fogalmaznak a közleményben.

Ilyen lehet a riadt állat

Ha a petárdázástól megriadt állat menekül, nem érdekli, mi van előtte: mindenen átgázol, átugrik, eközben meg is sérülhet. Az is előfordulhat, hogy a megriadt kutya hirtelen támadóvá válik és harap.

Ha megtörtént a baj, és az állat elveszett

elbújt a kutya

Az elveszett budapesti háziállatok gazdái személyesen keressék a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepét (Cím: 1097 Budapest, Illatos út 23/A., telefonszám: 06-1-280-6832), vidéken pedig a területileg illetékes (és a környező településeken működő) gyepmesteri telepeket, hiszen a közterületekről oda gyűjtik a kóborló állatokat. Gyepmesteri telepek elérhetőségéről az adott település jegyző hivatala tud tájékoztatást adni. A témával kapcsolatban az Orpheus Állatvédő Egyesület internetes információs oldalakat is működtet. A Sintér.hu és Ebrendészet.hu oldalak tartalmaznak hasznos címeket – telefonszámokat.

A gyepmesteri telepekre bevitt állatokat két hét megfigyelés után a törvények értelmében el is altathatják. Érdemes tehát elveszett állatot ezeken a telepeken is fokozottabb rendszerességgel keresni, tanácsolja az Orpheus.

A Noé  Állatotthon Alapítvány idén is ügyeletet tart december 31-én  éjjel és folyamatosan fogadja az elveszett és talált állatokról szóló bejelentéseket a 06-70/635-07-80-as számon. Az elveszett-talált állatokról a Noé is nyilvántartást vezet, az Állatrendőrség.hu oldalon.

Sok állatotthon nem tart nyitva az ünnepek alatt vagy részleges nyitva tartással fogadja csak a látogatókat, ezért az állatvédő szervezetek azt kérik, hogy az elvesztők  és megtalálók legyenek türelemmel, január 4-én már szinte minden menhely elérhető lesz.