Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Majdnem megölték a Mohamedet gúnyoló karikatúrák rajzolóját

2010.01.02. 16:59
A karikaturista a pánikszobában vészelte át a támadást.

Egy szélsőséges iszlamista  szervezettel és az al-Kaidával is kapcsolatot tartó szomáliait lőttek meg rendőrök péntek este a nyugat-dániai Aarhusban, miközben a férfi be akart hatolni a Mohamed prófétáról készült karikatúrák egyik szerzőjének a házába - közölte a helyi rendőrség.

A támadónak agresszív szándékai voltak, egy kés és egy balta volt nála. Őrizetbe vették, később pedig vádat emeltek ellene kettős gyilkossági kísérlet miatt. (A férfi ugyanis nem csak a karikaturistát akarta megölni, de rátámadt a kiérkező rendőrök egyikére is. Ekkor a rendőrök rálőttek, s egyik kezén, illetve egyik lábán megsebesítették, de nincs életveszélyben.)

A dán hírszerzés adatai szerint a 28 éves férfi kapcsolatban áll egy szomáliai szélsőséges iszlamista szervezettel, az al-Shebabbal és az Oszama bin Laden vezette nemzetközi terrorhálózat kelet-afrikai szárnyának vezetői köreivel. Az al-Shebab szóvivője szombaton egy mogadishui sajtóértekezleten méltatta is a támadót. "Üdvözöljük ezt az akciót, melynek során egy szomáliai muzulmán fiú rátámadt a Mohamed prófétát megsértő ördögre" - mondta.

Pámikszobába menekült

A rendőrségi közlés előtt nem sokkal médiajelentések számoltak be arról, hogy a négy éve a dán sajtóban megjelent 12 karikatúra egyik alkotójának, Kurt Westergaardnak az otthonába próbált meg behatolni egy férfi.

Westergaard egyébként a Jyllands-Posten dán napilap internetes honlapján szombaton azt mondta: a támadó egészen közel járt ahhoz, hogy sikerüljön tette. A bejárati ajtó üvegtábláját betörő, s így a házba bejutó szomáliai férfi - aki csak törte a dán nyelvet - a "bosszú" és a "vér" szavakat kiabálta, s Westergaard csak annak köszönheti életét, hogy idejében beszaladt a lakásban kialakított, a betörőktől védő pánikszobába, s hívta a rendőrséget. De a férfi még oda is megpróbált utánamenni, az ajtót feszegetve.

A karikatúrasorozat a muzulmán világ féktelen dühét váltotta ki, és az elmúlt években a rajzok szerzőit többször is halálosan megfenyegették. 
A jelenleg 74 éves Westergaard készítette a muzulmánok körében a legnagyobb megbotránkozást kiváltó, Mohamedet egy pokolgép gyújtózsinórját rejtő turbánnal ábrázoló rajzot. 2006-ban két embert tartóztattak le, mert a karikatúrista meggyilkolására készültek.