Minimáláras vodkával fékezik az orosz alkoholizmust

2010.01.02. 15:24
51 rubeles vodka is volt a piacon, ezért most minimum 89-et kell fizetni.

Az orosz kormány, hogy elejét vegye az immár népbetegségnek számító alkoholizmusnak, minimálárat szabott a legnépszerűbb szeszesitalnak.

Ettől kezdve a legolcsóbb félliteres vodkáért legalább 89 rubelt (555 forint) kell fizetni - olvasható az alkoholellenőrzési hivatal honlapján

Az újévi ünneplés hajrájában a moszkvai szupermarketek többségében kapható luxusvodkák ára gyakran a tízszeresét is elérték a most megszabott minimumnak. Máshol azonban már 51 rubelért is hozzájuthatnak az alkoholisták a napi betevőhöz.


Ebben az időszakban különösen sok fogy a nemzeti italból, mivel az újév és az ortodox karácsony együttes ünneplése tíz napon át tart.

18 litert nyom

Ezidáig már számos szovjet, illetve később orosz kormány próbálta megfékezni az oroszok mértéktelen alkoholfogyasztását, amely kutatások szerint a férfiak vezető haláloka. Augusztusban Dmitrij Medvegyev elnök döntött a minimális árról, mivel sokkolták a legfrissebb statisztikai adatok, amelyek szerint az átlag orosz (beleértve az újszülötteket is) évente 18 liter tiszta alkoholt fogyaszt.

Azóta például a sör jövedéki adóját is a háromszorosára emelték, és árusítását megtiltották az utcaik kioszkokban. Hasonló adóemelési tervek születtek már a vodkával kapcsolatosan is.