Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb árhullám indult el a Tiszán

2010.01.02. 16:02
Az elmúlt két napban jelentős, átlagosan 20-30 milliméter csapadék hullott a vízgyűjtőn.

A folyó két szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség, a Túron pedig másodfokú riasztás van érvényben - tájékoztatott a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (FETIKÖVIZiG) vezetője szombaton.

Bodnár Gáspár elmondta: az elmúlt két napban jelentős, átlagosan 20-30 milliméter csapadék hullott a vízgyűjtőn. A csapadék hatására a Tiszán és mellékfolyóin újabb áradások kezdődtek, melyet több helyen belvízgondok is nehezítenek.     Az árhullám a Tisza kárpátaljai szakaszán szombat reggel tetőzött, a folyó hazai területen végig árad.

Délelőtt Vásárosnamény és Záhony, valamint Tiszatelek és Gávavencsellő között kellett elrendelni az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, ezt várhatóan kiterjesztik Záhony és Tiszatelek közti szakaszra is - mondta el az igazgató.

Túr, Kraszna, Szamos

Hozzátette, a Túr romániai szakaszán árad, itt a határszelvényben a korábban elrendelt riasztást másodfokúra módosították. A Kraszna és a Szamos is árad; előbbinél már elrendelték az elsőfokú riasztást, utóbbinál a két nap alatt közel 3,5 méteres vízszintemelkedés miatt szintén elsőfokú készültségi szintet meghaladó vízállásra számítanak a szakemberek.

Bodnár Gáspár elmondta, hogy a vízügyi szervezet jelenleg 250 kilométer hosszú töltésszakaszon tart fenn készültséget és figyelőszolgálatot, beavatkozásra viszont eddig nem volt szükség. A védművek jól bírják a terhelést, a zsilipeket és a Lónyay főcsatornán az árvízkaput lezárták.

A Felső-Tiszán a belvíz is gondot okoz: a Beregben, Felső-Szabolcsban, és a Szamos-Krasznaközi szakaszon másodfokú, a Tisza-Szamosközben pedig elsőfokú belvízvédelmi riasztást rendeltek el. A víz átemelését hat szivattyúval végzik. A fülesdi, valamint a vásárosnaményi önkormányzat szintén belvízvédelmi készültséget tart fenn.     Az igazgató hozzátette: az előrejelzések szerint a következő napokban téliesre fordul az időjárás, jelentős csapadék nem várható.