Viccből meggyújtott lampion okozta a szigetszentmiklósi tüzet

2010.01.02. 15:00
A benyújtott fellebbezés révén folyamatban volt a működési engedély megszerzése arra a szigetszentmiklósi pincehelyiségre, amely korábban huzamos ideig tekepálya- és biliárdklubként üzemelt.

Agócs József elmondta, hogy noha a 30 éve épült házát az elmúlt időszakban bővítették, ez elsősorban az épületben található élelmiszerboltra terjedt ki, a sajnálatos balesettel végződött szilveszteri mulatságnak helyet adó pincét nem érintette. Nehéz is lenne elképzelni, hogy egy régi felépítménnyel rendelkező pincét „menet közben” bővítsenek - tette hozzá a tulajdonos.

Elmondta, hogy a pincében korábban legalább 10 éven át tekepálya és biliárdklub üzemelt, ehhez szabályos működési engedéllyel rendelkeztek. Mivel a működési engedély kiadásának egyik feltétele a használatbavételi engedély megléte, szerinte ez a papír sem hiányozhat, mint ahogyan azt a szigetszentmiklósi polgármesteri hivatal osztályvezetője közleményében állítja - tette hozzá a tulajdonos, aki állítása szerint minden téren jóhiszeműen járt el.

Nem szereti a polgármester

Bár anyagi okok miatt a bérleményként működő pinceklubot egy időre bezárták, a nemrég történt felújítást követően újra meg szerették volna  nyitni. Mivel valaki - valószínűleg a bérlő - visszaadta a működési engedélyt, a dokumentumot újra meg kellett kérni a helyi építésügyi hatóságtól, ám a kérelmet első fokon elutasították. Először az Ősz utca zajszintjére, majd a használatbavételi engedély hiányára hivatkozva - mondta a tulajdonos, aki szerint a huzavona valós oka az, hogy nem kedveli őt a szigetszentmiklósi polgármester.

Agócs József úgy véli: mivel a felújításon kívül semmiben sem változott a pincehelyiség, ha korábban megadták a benne működő klubhoz a működési engedélyt, most is meg kellett volna adni. Ha valóban nincs használatbavételi engedélye az épületnek, akkor miért csak most firtatja e papír hiányát a polgármesteri hivatal? - tette fel a kérdést.

Égő lampion okozta a problémákat

A körülményeket ecsetelve kifejtette: a 27 méter hosszú és körülbelül 2,5 méter belmagasságú, vészkijárattal ellátott és tűzoltókészülékekkel felszerelt pincében 23 éves egyetemista fia helyi barátai, valamint egy hozzájuk csapódott csepeli csoport bulizott szilveszter éjjelén. A szóbeszéddel ellentétben nem belépti díjat, hanem egyfajta költség-hozzájárulást szedtek azon a bizonyos baráti összejövetelen - hangsúlyozta Agócs József, aki megismételte: a pince nem vendéglátó egységként működött szilveszter éjjelén.

A tulajdonos úgy tudja, hogy a buli hevében az egyik fiatal meggyújtott egy lampiont, ebből lett a baj.

Pénteken, kevéssel éjfél után tűz ütött ki a szigetszentmiklósi Ősz utca egyik családi házának pincéjében, melyben körülbelül ötvenen búcsúztatták az óévet. A rendőrség, a mentők és a tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, ahol 12 sérültet találtak, köztük két súlyos állapotban lévő fiatalt. Az egyikük életéért jelenleg is küzdenek az orvosok. Az elsődleges hivatalos vélemények szerint nem petárda, vagy más, pirotechnikai eszköz miatt gyulladt ki a pince, melynek állítólag az ajtaját is kirobbantotta a légnyomás. A rendőrség ismeretlen tettes ellen közveszély-okozás  miatt indított eljárást.