Árpád
-2 °C
3 °C

Elfogták az egyik mexikói drogkartell utolsó vezetőjét is

2010.01.03. 08:15
Elfogták az egyik legnagyobb mexikói drogkartell vezetőjét, Carlos Beltrán Leyvát. Az öt fivér közül már csak ő volt szabadlábon.

A belbiztonsági minisztérium szombaton jelentette be, hogy az észak-mexikói Sinaloa szövetségi állam székhelyén, Culiacán városban csípték nyakon a drogbárót. A 40 éves férfi hamis iratokkal próbálta magát igazolni. Ellene 2008 óta van érvényben letartóztatási parancs.

Carlost még december 30-án fogták el, és azóta Mexikóvárosba szállították. Azt nem tudni, hogy a minisztérium miért várt három napot a bejelentéssel.

Mexikóban hat nagy drogkartell működik, ezek egyikét irányította a Beltrán Leyva család. Az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) szerint e kartell kulcsszerepet játszik az Egyesül Államokba irányuló kokaincsempészésben, mint ahogy nagy mennyiségben heroinnal is ellátja az amerikai kábítószer-fogyasztókat.

Becslések szerint félmillió ember dolgozik a kartellek számára, közülük 300 ezren marihuanát és mákot termesztenek, 160 ezren foglalkoznak kábítószerek szállításával és árusításával, a többiek pedig bérgyilkosok vagy börtönben ülnek.

Carlos egyik fivérét, a kartellt irányító Arturót december közepén ölte meg a mexikói haditengerészet kommandója az ország déli részén található Cuernavaca városban. A drogbáró az egyik legkeresettebb bűnöző volt mind Mexikóban, mind az Egyesült Államokban.

Arturo Beltrán Leyva megölésével és Carlos elfogásával jelentős csatát nyert a kábítószerbandák elleni küzdelemben Felipe Calderón mexikói elnök, aki 2006-ban - miután a legfelsőbb közjogi méltóság tisztébe került - kíméletlen küzdelmet hirdetett a drogbandák felszámolására. Calderón 50 ezer katonát vetett be erre a célra gyakorlatilag az ország egész területén. Ennek ellenére mindennaposak a lövöldözések és gyilkosságok még fényes nappal is. A szervezett bűnözésnek tulajdonított erőszakos cselekmények, különösen a kartellek egymás közötti leszámolásai mintegy 16 ezer életet követeltek az utóbbi három év alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?