Natália
1 °C
7 °C

Szegeden lezárták a rakpartot

2010.01.03. 09:50 Módosítva: 2010-01-03 13:32:24
Összesen ezer kilométer hosszan rendeltek el a magyarországi folyókon árvízvédelmi készültséget. Szegeden lezárták a rakpartot, a városnál hajnalban tetőzhet a folyó. A Tisza több szakaszán elsőfokú készültséget rendeltek el, árad a Bodrog, a Tarna és a Hármas-Körös is.

Magyarország folyóin vasárnap több mint ezer kilométer hosszan rendeltek el árvízvédelmi készültséget. A Tisza erőteljes áradása miatt a közútkezelő munkatársai vasárnap kora délután lezárták a szegedi alsó rakpartot.

A Felső-Tisza és a Fekete-Körös áradása miatt nagyobb ütemben emelkedik a vízszint Szegednél, mint eddig tervezték, és már most átlépte az eddig előrejelzett legmagasabb, 500 centiméter körüli szintet. A szakemberek szerint egyelőre nem tudni, meddig kell zárva tartani az alsó rakpartot. Most úgy tűnik, hogy a Tisza emelkedése miatt Szegednél nem kell árvízvédelmi készültséget elrendelni.

A Tisza felső szakasza apad, Tivadarnál hajnalban tetőzött 504 centiméteren, alatta még árad. A Vásárosnamény és Tokaj közti szakaszon végig árad, itt elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, Vásárosnaménynál vasárnap 730 centiméteren várható a tetőzés, Dombrádnál január 3-4-én, 650 centiméteren.

A Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat (OVISZ) honlapján közölt összesítés szerint harmadfokú a készültség a Fekete-Körösön 36 kilométeren és a Tarnán a meghibásodott zsilip miatt 13 kilométeren, másodfokú készültség a Túron, a Fehér-, a Kettős-Körösön összesen 158 kilométeren, és elsőfokú a készültség a Bodrogon, a Tiszán az országhatártól Tiszafüredig, a Lónyai-csatornán, a Krasznán, a Szamoson, a Berettyón és a Sebes-Körösön, összesen 830 kilométeren.

A Körösökön tetőzött az ár Erdélyben, de Magyarországon még emelkedik a vízszint. A Fekete-Körösön továbbra is harmadfokú a készültség, az anti vízmércénél vasárnap várható a tetőzés. A folyó vízhozamának csökkenéséhez nagyban hozzájárult, hogy a szombaton megnyitott romániai árvízi tározókba, Kis-Zerindnél és Tamshidánál összesen 3,6 millió köbméter víz folyt ki.

A Fehér-Körös intenzíven árad, még másodfokú készültségi szinten van a vízállás, a leérkező árhullám és a Kettős-Körös visszaduzzasztása miatt január 4-én a délután tetőzhet Gyulánál 650-700 centiméteres szinttel.

A Kettős-Körös Békésnél vasárnap hajnalra elérte a másodfokú készültségi szintet, és a nap folyamán intenzíven, óránként 7-8 centiméterrel tovább árad. A Hármas-Körös felső szakaszán várhatólag vasárnap éri el az elsőfokú készültséget a folyó vízszintje.

A Berettyó vízgyűjtőjén lehullott nagy mennyiségű, átlagosan 50 milliméternyi  csapadék hatására árhullám indult meg a folyón, emiatt a felső szakaszon, Pocsaj térségében már szombat este elrendelték a készültséget, a Berettyó alsó szakaszán, Szeghalomnál vasárnap reggel kellett az első fokú készültséget elrendelni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?