Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pekinget megbénította a havazás

2010.01.03. 15:56
Közlekedési káoszt okozott a havazás Kína északi részén, ahol tizenöt autópályát kellett lezárni. Pekingben háromszázezer hómunkást vezényeltek az utakra, a repülőtereken törölték a belföldi járatok többségét. A harminc centis hó mellett a következő napokban a szokatlanul hideg, átlagosan -16 fokos hőmérséklet is nehézséget okoz.

A rendkívül erős havazás váratlanul érte vasárnap Észak-Kínát, így a fővárost és szomszédságában Tiencsint (Tianjin), ahol lezárták a repülőteret és a városba vezető autópályát. Pekingben mindenkit arra kértek, hogy ha teheti, maradjon otthon, a parkoló autókon 25-30 centiméter vastag a hóréteg.

Pekingben a kék hóviharjelzést sárgára módosították, ami erősödő havazást jelez. Eddig a legtöbb hó a város északi részén esett, ekkora mennyiséggel a 17 milliós főváros láthatóan képtelen megbirkózni.

Pekingben és Tiencsinben hétfőn szünetet rendeltek el az általános és középiskolákban, Tiencsinben 100 ezer embert mozgósítottak a hó eltakarítására. A fővárosban állítólag 300 ezer embert rendeltek ki az utakra.

Az utakon felhalmozódott hó fennakadást okoz a hétvégi közlekedésben, a kínaiak többsége számára ismeretlen az ilyen időjárás. Az MTI tudósító szerint egyre több az elhagyott gépkocsi, sokan a nyári gumikkal képtelenek folytatni útjukat, néhol a közvilágításban is zavarok keletkeztek, sok a baleset.

A pekingi nemzetközi repülőtér helyi idő szerint délután öt óráig 298 járatot törölt, 472 indulását pedig későbbre halasztotta. A repülőtér három kifutópályájából egyet tudnak nyitva tartani.

A meteorológiai hivatal előrejelzése szerint további 7-8 fokos lehűlés várható, ezzel a következő három napban -16 fokos átlaghőmérséklet lehet, amire a 80-as évek óta nem volt példa.

A közlekedési minisztérium közlekedéshálózati központjának jelentése szerint a hó és a köd miatt nyolc tartományban, illetve városban 15 autópályát voltak kényetlenek lezárni. Híradások arra is kitérnek, hogy a háromnapos ünnep végén a repülőjáratok és a közúti közlekedés bizonytalansága miatt nagyobb teher hárul a vasútra. Egyes vasútvonalakon máris leállások vannak. A legfrissebb hírek szerint a belső-mongóliai Hohhot város közelében hóakadály miatt személyvonat vesztegel a nyílt pályán.