Tetőket bontott a szombati vihar

2010.01.03. 09:36
A viharos szél tetőket is megbontott szombaton Budapesten, de főleg kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat. Ötven esethez vonultak ki, senki sem sérült meg.

Nem okozott nagyobb károkat a szombati vihar a fővárosban, a tűzoltókat azonban ötven alkalommal riasztották, általában kidőlt fákhoz vagy a szél által megbontott tetőkhöz, mondta Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság helyettes szóvivője.

A bejelentések többsége szombat délután 13 óra és este 20 óra között érkezett a tűzoltóságra. Az ötven riasztás körülbelül másfélszerese az ilyenkor szokásosnak.

A külső kerületekben, a családi házas övezetekben  általában kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz hívták a tűzoltókat, a belső kerületekben - mint az V., VI. és VII. kerület - a szél tetőket, bádoglemezeket, cserepet bontott meg és reklámtáblákat rongált.

Lakóház nem vált a viharos szél miatt lakhatatlanná, nagyobb anyagi kár nem keletkezett, és senki sem sérült meg, tette hozzá Dobson Tibor.

Budapest mellett Baranya és Fejér megyéből is sok bejelentést kaptak a tűzoltók, mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A szél mellett a havazás miatt csúszós utakon megszaladt járművekhez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak.

Havazás és viharos szél Debrecenben

Intenzív havazás kezdődött Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vasárnap. A szél is feltámadt, helyenként eléri az 50-60 km/h-s sebességet, a viharos széllökések Nyíregyháza és Debrecen között a legerősebbek, mondta el Tóth Tamás meteorológus. Az előrejelzés szerint vasárnap egész nap marad a havazás a két megyében, de délutántól mérséklődik majd a hóesés és a szél is.