Olivér
5 °C
8 °C

Hazaengedték a poprádi kórházból a magyar hegymászókat

2010.01.04. 19:41 Módosítva: 2010-01-04 19:41:14
Magyarországra hozták azokat a magyar hegymászókat, akiket szombaton sodorta el egy lavina a Magas-Tátrában. A lábán súlyosan sérült Erőss Zsoltra még két műtét vár, a gerincsérült Hajdú Péter elkerülheti az operációt. Örülnek, hogy életben maradtak.

Hazaengedték a poprádi kórházból azt a két magyar hegymászót, aki szombaton szenvedett balesetet a Magas-Tátrában - közölte Jozef Chlebec, a kelet-szlovákiai kórház traumatológiai részlegének ügyeletes orvosa hétfőn este.

"Erőss Zsoltot hat óra körül vitte el egy mentőkocsi Budapestre, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központba, ahol két műtét vár rá, míg Hajdú Pétert egy másik mentőautó Tatabányára szállítja" - mondta Chlebec. Harmadik társukat, Kamlusz Marcelt már vasárnap hazaengedték, mert sérülései nem voltak olyan súlyosak.

Szerencsés János kassai magyar főkonzul elmondta, hogy mindketten jókedvűek voltak, amikor délután a kórházban meglátogatta őket. Jó volt a kedélyállapotuk, örültek, hogy túlélték a balesetet és hogy visszatérhetnek Magyarországra.

Megerősítette, hogy Erőss sérülései súlyosak - agyrázkódást szenvedett, mindkét lába eltörött, az egyik nyílttöréssel -, és műtétek várnak rá. Hajdúnak egyebek között gerincsérülése van, de esetében állítólag műtétre nincs szükség.

Erőss és Hajdú állapotát a Magyarországra való szállítás előtt Poprádon stabilizálták az orvosok.

A három magyar hegymászót szombaton lavina sodorta el, miközben a Kopky hegygerincen ereszkedtek lefelé a Dracia Dolinka elnevezésű völgybe (Sárkány-völgyecske). Sikerült kiásniuk magukat a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek.

A csoport egyik tagja telefonon értesítette a hegyi mentőket, ám a rossz időjárási viszonyok miatt helikopterrel nem lehetett megközelíteni a helyszínt. Így végül 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult a magyar hegymászókért. A helyszínre érkezésük után elsősegélyben részesítették a sérülteket, majd hordágyakon a Poprádi-tóig vitték őket, ahonnan vasárnap reggel szállították a poprádi kórházba a három hegymászót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?