Mindenhol havazik az éjjel

2010.01.05. 14:25 Módosítva: 2010.01.06. 00:22
Az éjjel néhol már a húsz centit közelítette a hó vastagsága, főleg a déli megyékben. Errefelé néhol ónos eső is esett. Korábban narancssárga figyelmeztetést adott ki a nyugati és a déli megyékre az Országos Meteorológiai Szolgálat - ezeken a területeken 24 óra alatt öt centiméternél több esőre vagy hóra lehet számítani, adta hírül az InfoRádió.

Éjfélkor gyakorlatilag az egész országban havazott, kivéve a legkeletibb csücsköt az ukrán-román határnál. A déli határsávban viszont ónos esett jelentették az idokep.hu meteorlógiai oldalnak Pécsről, Jánoshalmáról és Szegedről is.

Az ország nagy részén éjfélig néhány centiméter hó hullott, a Dél-Dunántúlon, Csongrádban és a Dél-Alföldön viszont akadtak helyek, ahol 15-18 centi is leesett. Nincs különösebben hideg az éjjel, nulla és mínusz hat fok között van a hőmérséklet, de az ország nagy részén a mínusz két fok a jellemző.

Hómunkásokat vesz fel szerda reggeltől a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. A kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet jelentkezni a reggel 6 órától 14 óráig tartó munkára, amiért nettó 3.200 forintot fizetnek.

Horváth László, az FKF helyettes szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a fővárosban kedd este nyolc óra körül kezdődött a havazás, és azóta  száz munkagéppel tisztítják a fő- és tömegközlekedési utakat. Ennyi gép szerinte elég lesz a meteorológiai intézet által jelzett 15 centi hó eltakarításához.

A következő 24 órában változékony téli időre van kilátás: a magyarországi időjárást egy nagy nedvességtartalmú mediterrán ciklon határozza meg, így jobbára borult lesz az ég, és sokfelé lehet számítani csapadékra - mondta kedden délután az InfoRádiónak Jenki Szilvia meteorológus.

Elsősorban havazás várható, de az esti, éjszakai óráktól dél-délkelet felől ezt ónos eső, eső válthatja fel - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, hozzátéve: szerdán is hasonlóan alakul majd az időjárás.

A lehullott hó mennyisége az ország középső és északi tájain akár a húsz centit is elérheti, a magasabban fekvő területeken pedig meg is maradhat a hótakaró - hangsúlyozta Jenki Szilvia.

A csúcshőmérséklet kedd éjjel 0 és -5, szerdán napközben pedig -2 és 3 Celsius-fok körül alakul majd, így, ha valahol ónos eső esik, az le is fagy.

Az időkép.hu meteorológiai portál szerint 22 óra körül az északkeleti országrész kivételével mindenhol havazott, de voltak térségek - elsősorban Baja és Pécs környéke -, ahonnan ónos esőt jelentettek. Délkeleten már a 17-18 centiméteres hótakaró sem ritka.

Csak Baranya megyében rövid idő alatt tizenkét baleset történt, a 66-os Gödrénél úton árokba csúszott egy kamion.