Kiürítették a Ferihegy 2A terminált

2010.01.08. 11:02 Módosítva: 2010.01.08. 11:02
Péntek délelőtt 10 óra körül elkezdték a Ferihegyi repülőtér 2A termináljának kiürítését. Mint a reptéri rendőrségtől megtudtuk, az egyik utas biztonsági ellenőrzés nélkül jutott be a tarnzitváróba. Délre helyreállt a rend.

Péntek délelőtt teljes terminálürítést rendeltek el a Ferihegy 2A-n, mert egy utas biztonsági ellenőrzés nélkül jutott be a tranzitváróba, mondta az Indexnek Horváth Katalin Fanni, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szóvivője. Hozzátette, egy belga utas megkerülte az ellenőrzést, és úgy jutott fel a gépe fedélzetére. Valószínűleg személyi mulasztás történt a biztonsági szolgálatnál.

Az akció befolyásolja a gépek indulását, de délre helyreállt a rend, az utasokat visszaengedték a terminálba.

Mi még rendben felszálltunk a repülőgépre, sőt, a gép el is indult a kifutó felé, amikor a kapitány bemondta: biztonsági okokból vissza kell fordulnunk. Kiderült, hogy nem a műszaki okokról van szó, a gépről már rendőrök és biztonságiak kísértek le minket a tranzitba, mondta az Indexnek a menetrend szerint 9:40-kor induló párizsi gép egyik utasa.

A tranzitban már valamennyi - röviddel azelőtt még nyitva lévő - vámmentes üzletet zárva találták, de nemcsak vásárolni nem lehetett, senkit nem engedtek el wc-re, egy kisgyermekes családot pelenkázni sem.

Eltelt egy kis idő, mire bármilyen tájékoztatást kaptak, ekkor sem azt, hogy mikor indulhatnak vagy mi történt, csak annyit, hogy egyrészt visszaterelik őket a külső várókba, és újra át kell menni a biztonsági ellenőrzésén.

Ami viszont állítólag nem működik, éppen ezért lezárták az egész terminált az utasokat tájékoztató egyik biztonsági őr szerint. Az, hogy mikor indulhatnak a gépek, mi lesz a feladott csomagokkal vagy éppen a vámmentes boltban már megvett italkokkal, senki nem tudta 11 óráig megmondani az utasoknak.

Január 4-én hasonló káoszt okozott egy elveszett utas az amerikai Newark reptéren. Egy azonosítatlan férfi úgy jutott át a New Jersey-i Newark repülőtere C termináljának ellenőrzőkapuin, hogy nem világították át. Ezt utólag észrevették, de a férfit később sem találták meg.

Emiatt a terminálról visszarendeltek minden utast a kapuk előtti területre. Újbóli beléptetésük csak órák múltán kezdődött el. Ennek megfelelően hosszú ideig nem indítottak el egyetlen járatot sem a terminálról. Két-háromezer utas várakozott órákig. A közlekedésbiztonsági hatóság szerint az össze utas újbóli megvizsgálásával garantálni tudták, hogy a szóban forgó férfit is ellenőrizték.