Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiürítették a Ferihegy 2A terminált

2010.01.08. 11:02 Módosítva: 2010-01-08 11:02:14
Péntek délelőtt 10 óra körül elkezdték a Ferihegyi repülőtér 2A termináljának kiürítését. Mint a reptéri rendőrségtől megtudtuk, az egyik utas biztonsági ellenőrzés nélkül jutott be a tarnzitváróba. Délre helyreállt a rend.

Péntek délelőtt teljes terminálürítést rendeltek el a Ferihegy 2A-n, mert egy utas biztonsági ellenőrzés nélkül jutott be a tranzitváróba, mondta az Indexnek Horváth Katalin Fanni, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szóvivője. Hozzátette, egy belga utas megkerülte az ellenőrzést, és úgy jutott fel a gépe fedélzetére. Valószínűleg személyi mulasztás történt a biztonsági szolgálatnál.

Az akció befolyásolja a gépek indulását, de délre helyreállt a rend, az utasokat visszaengedték a terminálba.

Mi még rendben felszálltunk a repülőgépre, sőt, a gép el is indult a kifutó felé, amikor a kapitány bemondta: biztonsági okokból vissza kell fordulnunk. Kiderült, hogy nem a műszaki okokról van szó, a gépről már rendőrök és biztonságiak kísértek le minket a tranzitba, mondta az Indexnek a menetrend szerint 9:40-kor induló párizsi gép egyik utasa.

A tranzitban már valamennyi - röviddel azelőtt még nyitva lévő - vámmentes üzletet zárva találták, de nemcsak vásárolni nem lehetett, senkit nem engedtek el wc-re, egy kisgyermekes családot pelenkázni sem.

Eltelt egy kis idő, mire bármilyen tájékoztatást kaptak, ekkor sem azt, hogy mikor indulhatnak vagy mi történt, csak annyit, hogy egyrészt visszaterelik őket a külső várókba, és újra át kell menni a biztonsági ellenőrzésén.

Ami viszont állítólag nem működik, éppen ezért lezárták az egész terminált az utasokat tájékoztató egyik biztonsági őr szerint. Az, hogy mikor indulhatnak a gépek, mi lesz a feladott csomagokkal vagy éppen a vámmentes boltban már megvett italkokkal, senki nem tudta 11 óráig megmondani az utasoknak.

Január 4-én hasonló káoszt okozott egy elveszett utas az amerikai Newark reptéren. Egy azonosítatlan férfi úgy jutott át a New Jersey-i Newark repülőtere C termináljának ellenőrzőkapuin, hogy nem világították át. Ezt utólag észrevették, de a férfit később sem találták meg.

Emiatt a terminálról visszarendeltek minden utast a kapuk előtti területre. Újbóli beléptetésük csak órák múltán kezdődött el. Ennek megfelelően hosszú ideig nem indítottak el egyetlen járatot sem a terminálról. Két-háromezer utas várakozott órákig. A közlekedésbiztonsági hatóság szerint az össze utas újbóli megvizsgálásával garantálni tudták, hogy a szóban forgó férfit is ellenőrizték.