Szülés után büntetőeljárás egy nagyatádi rendőrnő ellen

2010.01.08. 17:51
Büntetőeljárás indult a nagyatádi rendőrkapitányság állományában lévő egyik rendőrnő ellen, mert több mint másfél millió forintot jogtalanul fizettek ki számára, és ügyében felmerült a szolgálati visszaélés vétségének gyanúja, közölte pénteken a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

A Somogyi Hírlap pénteki számában cikket közölt arról, hogy másfél milliós csalás miatt indítottak eljárást, majd rabosították (fényképet készítettek róla és ujjlenyomatot vettek tőle) egy nagyatádi kismamát, aki a rendőrség állományából ment el szülési szabadságra két éve.

A helyi lap információi szerint a fiatal nyomozónő szülés előtt minden szükséges formaságot elintézett, és úgy gondolta, hogy a következő években nem lesz más dolga, mint a kisbabájával törődni. Ehhez képest egy - álláspontja szerint - adminisztrációs hiba miatt hónapok óta gyomorideggel ébred és fekszik. Azért hurcolták meg, mert a rendőrség a szülést követően is havonta utalt pénzt számára.

A neve elhallgatását kérő fiatalasszony azt nyilatkozta a lapnak, hogy szülés után az első dolga volt minden dokumentum bevitele a kapitányságra. Ezt követően fél éven át a teljes fizetését kapta, utána arra számított, hogy gyedet fog kapni, azonban továbbra is utalta a pénzt a munkahelye. Ekkor arra gondolt, hogy elmaradt pótlékokat kap. A kifizetésekről többször érdeklődött a munkahelyén, de csak tavaly január elején, majd egy ellenőrzést követően jelezték, hogy többet utaltak számára, mint amennyi járt volna. Ekkor arra kérték, hogy fizessen vissza pénzt, és vegyen ki annyi szabadságot, hogy egyenesbe kerülhessen a mérleg. Ezért visszafizetett százharmincezer forintot. A következő hónapban tovább utalták számára a pénzt, majd kapott egy értesítést, hogy csalás miatt feljelentettek és másfél millió forintot követelnek tőle.

A kismama a lap szerint kétségbeesetten várja, hogy tisztázzák végre az ügyét, mivel elmondása szerint azért tanult, hogy rendőr lehessen. Szereti a munkáját, és attól fél, esetleg elveszítheti mások hanyagsága miatt.

A megyei rendőrség sajtószolgálata a rendőrnő ellen indult büntetőeljárásról közleményt adott ki, ami szerint a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Ellenőrzési Szolgálata 2009. áprilisában azt derítette ki, hogy "2007. októbere és 2008. decembere közötti időszakban több mint 1,5 millió forint jogtalan kifizetés történt" a fiatal anyuka részére. Ezért szolgálati visszaélés vétség gyanújával a főkapitányság feljelentést tett az ügyészségen.

A rendőrségi kommüniké szerint az ügyben érintett kapitányságvezetőt még 2008. novemberében indoklás nélkül felmentették, a Nagyatádi Rendőrkapitányság jelenlegi vezetője pedig "mindent megtesz annak érdekében, hogy vezetése alatt ilyen esetek ne ismétlődhessenek meg". A rendőrség az eljárás lezárultáig - az érintettek személyiségi jogaira is hivatkozva - nem kíván több információt adni az ügyről.