Súlyos a helyzet Európában a tél miatt

2010.01.09. 21:41 Módosítva: 2010.01.10. 11:40
Akadozik a közlekedés, néhány helyen az elektromos hálózat is felmondta a szolgálatot, rekordhideget mértek Floridában.

Több mint 200 repülőjárat indulását függesztették fel Frankfurtban, Európa harmadik legnagyobb repterén a hóvihar miatt - közölte szombaton Jürgen Harrer szóvivő, aki szerint további járatok indulásának halasztása várható a nap folyamán az ítéletidő miatt. A Németországot és Franciaországot összekötő A5-ös autópálya forgalma megbénult szombaton, miután a francia hatóságok a heves havazás miatt lezárták a határrészt a kamionok elöl.

Franciaországban a vonatközlekedésben vannak nagy fennakadások. A nemzeti vasúttársaság, az SNCG szerint jelentősek a késések, még a nagysebességű vonatok esetében is. Az ország déli részén legalább hétezer háztartásban megszűnt az áramellátás. A francia hatóságok felkérték a légitársaságokat, hogy negyedével csökkentsék járataik számát szombaton, a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren. Felfüggesztették a közlekedést a Toulouse-i reptéren, de az ottani illetékesek azt közölték, hogy esetleg később újra indul a közlekedés, amennyiben nem romlik tovább az idő.

A legrosszabb helyzet továbbra is Nagy-Britanniában van, ahol az elmúlt 30 év legsúlyosabb telét élik át az emberek a szigetország számos részén. Az előrejelzések szerint legkevesebb 20 centi hó eshet a brit szigetek keleti régiójában a hétvégén.

Az időjárás miatt öt Premier Liga focimérkőzés, és a tervezett hatból szintén öt Premiership rögbimeccs marad el. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy 140 éves történetében először bezárták a londoni Hyde parkban lévő Serpentine szabadtéri úszó tavát. A légi közlekedésben is komoly gondok vannak. A londoni Heathrow a személyzet 24 órás munkában próbálja megtisztítani a pályákat, de így is számos járat indulása késik, vagy fel s függesztették azokat.

A Londont és Párizst összekötő Eurostar vonatoknak csak a kétharmadát fogják elindítani a hétvégén. 27 nagy cégnél elrendelték a fűtőgáz használatának felfüggesztését takarékossági okból, mert annyira megnövekedett az energiaigény.

Írországban 1963 óta nem volt olyan súlyos tél, mint most. A dublini repterén felfüggesztették a légi közlekedést. Batt O'Keefe oktatási miniszter közölte, hogy az összes állami általános -és középiskola január 14-ig zárva marad. Fagyoskodnak a spanyolok és a portugálok is. Lisszabonban két metróállomást megnyitottak szombaton a hajléktalanok számára.

A téli sportkedvelő hollandok viszont örülnek, hiszen több ezren vehettek részt a nemzeti sportnak számító gyorskorcsolya versenyeken, szombaton, az ország három befagyott taván. A holland vasutak ellenben rendkívüli egységeket küldött a forgalom szempontjából kulcsfontosságú helyekre, hogy megakadályozzák a váltók befagyását. Brüsszelben is fagyoskodnak, a belga fővárosban számos járat indulását elhalasztották, mert az előrejelzés szerint megérkezik hozzájuk is az idei tél első nagy hóhulláma.

Lengyelország déli részein legkevesebb 25 ezer háztartás maradt áram nélkül. Olaszországban a heves szélviharok és esők okoznak gondokat. Az ország középső részén és Róma környékén 65 ezer háztartásban nem volt villany szombaton.

Európán kívül is szokatlan a helyzet: 112 éve nem volt olyan alacsony a hőmérséklet a szubtrópusi éghajlatáról ismert floridai Key Westben, mint szombaton. -8.3 Celsius fokot mértek a kontinentális Egyesült Államok legdélebbinek tartott pontján. Előrejelzések szerint a hétvégén az egész államon végigvonul egy hidegfront, amely hétfőig marad.

A sarkvidékről érkezett hidegfront következtében a kellemes éghajlatúnak tartott déli államokban, így Florida több részén szokatlanul erős havazás volt szombaton. Floridát régóta úgy ismerik, hogy sokan azért költöznek oda, mert nincs szükség fűtésre. Az amerikai média jelentése szerint az ország középső részén is nagy hidegek vannak, amelyek következtében eddig legkevesebb kilencen haltak meg a héten.

A floridai citrustermesztők attól félnek, hogy a fagyban tönkremegy az évente 9, 3 milliárd dolláros üzletet jelentő termés. Pénzügyi elemzők szerint az egész gyümölcspiacot súlyosan érintheti az időjárás. A floridai állatvilág is megszenvedi a hideget. A vadvédelmi hatóságok külön figyelmeztetéseket adtak ki a hidegtől leginkább veszélyeztetett fajokra, például a gyíkokra, amelyek mozgásképtelenné válnak négy fok alatt, és elpusztulnak. A héten több olyan riportfilmet lehetett látni, amelyek fákról lezuhanó gyíkokat mutattak.

Az Egyesült Államok közép részein, egyes helyeken mínusz 28 fokot is mértek. A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat azt tanácsolta, hogy jól gondolja meg mindenki, mielőtt a szabadba megy, és ha mégis megteszi, ne hagyjon szabad bőrfelületet, mert fél órán belül fagyási sérülések lehetnek.