Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

6,5-ös földrengés rázta meg Kaliforniát

2010.01.10. 08:23 Módosítva: 2010-01-10 10:06:59
Sokan pánikba estek, nem várható cunami.

A Richter-skála szerint 6,5-es erejű földrengés rázta meg Kalifornia északi részét szombaton. Személyi sérülés nem történt, de sokan pánikba estek.

A földmozgás epicentruma Ferndale településtől 35 kilométerre nyugatra-északnyugatra, fészke pedig 16 kilométeres mélységben volt. Az 1400 lakost számláló település San Franciscótól 426 kilométerre északra fekszik.

Helyi idő szerint 16 óra 27 perckor mozdult meg először a föld, majd több kisebb utórengés következett, ezek ereje 3,5, 3,7 és 3,8 volt. Kalifornia középső részétől Oregon állam középső részéig is érezni lehetett a rengést.

Nagyobb anyagi kár sem keletkezett sehol, de rengeteg bejelentés érkezett. Ferndale polgármesteri hivatalának épülete megrongálódott. Számtalan helyen megremegtek az épületek, ablakok és kirakatok törtek be, kémények dőltek le, helyenként pedig megszakadt a telefon-, az áram- és a gázszolgáltatás.

Nem várható cunami, a nyugati parti és alaszkai szökőár-előrejelző központ nem adott ki figyelmeztetést.

A San Francisco-öböl térségét - így harmadik legnagyobb amerikai információs technológiai központot, a Szilícium-völgyet is - már két kisebb erejű földrengés rázta meg csütörtökön és pénteken

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?