Árpád
-2 °C
4 °C

Átadták Farkas Péter kiadatási kérelmét az andorrai hatóságoknak

2010.01.12. 09:53
Átadták Farkas Péter kiadatási kérelmét az andorrai hatóságok részére - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium kedden. A tárca tájékoztatása arra nem tért ki, hogy mikor kerülhet Magyarországra az elítélt sportoló, de a kiadatási őrizet időtartama a nemzetközi jog alapján negyven nap lehet.

Abban az esetben, ha a magyar kérelemnek eleget téve Farkas Pétert kiadják, akkor Magyarországra történő szállításáról az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központja (NEBEK) intézkedik.

A tavaly november óta szökésben levő Farkas Péter olimpiai bajnokot egy andorrai hotelben fogta el a helyi rendőrség december 26-án éjszaka. A rendőrség körülbelül egy hónapja szerzett tudomást arról, hogy Spanyolországban tartózkodik a körözött sportoló, akinek elfogása érdekében titkosszolgálati eszközöket is bevetettek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kábítószer-bűnözés elleni osztályának munkatársai több hónapos felderítőmunka eredményeként 2004. október 14-én házkutatást tartottak egy XVIII. kerületi családi házban, ahol több ezer tő, marihuána előállítására alkalmas növényt találtak a sok milliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben. A három gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vették.

Farkas Károly, Farkas Péter és egy harmadik gyanúsított büntetőperében először felmentő ítélet született, amelyet később a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezett, majd új eljárást rendelt el.

A sportolóra 2008 novemberében első fokon öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét, Farkas Károlyt hét évvel sújtotta kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A többórás ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután már Farkas Péter sem ment vissza a terembe.

Farkas Károlyt egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikon azonban tavaly decemberig ismeretlen helyen tartózkodott. A sajtó többször írt arról, hogy Farkas Péter esetleg Thaiföldön bujkál.

A másodfokú bíróság december 12-én Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését két évvel, ötről hét évre súlyosította, testvére, Károly hétéves és a harmadik vádlott hatéves büntetését pedig helybenhagyta. A bíró az indoklásban azt mondta, hogy a vádlottak 2001 és 2004 között éveken át "irdatlan mennyiségű" kábítószert állítottak elő, aminek a sorsa azonban ismeretlen maradt, pedig nyilvánvaló, hogy azt értékesítették. Szerinte ha erre is kiterjedt volna a nyomozás, akkor akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekmény miatt vonták volna felelősségre az elkövetőket.

Farkas Péternek a jogerősen kiszabott hétéves fegyházbüntetés mellett egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetését is le kell töltenie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?