Egy 38 éves tanár Belgium új sorozatgyilkosa

2010.01.12. 19:03
Feltehetően újabb sorozatgyilkossági üggyel kell megbirkóznia a belga rendőrségnek, miután egy 38 éves tanár immár három véres bűncselekményt beismert.

A kelet-flandriai Ronald Janssent a múlt héten vették őrizetbe, miután bevallotta a szomszédban lakó 18 éves lány és 22 éves vőlegényének újévi meggyilkolását. A tanár lelőtte, majd egy autóban felgyújtotta áldozatait, akik közül a fiú - mint mondta - már régóta idegesítette.

A belga sajtó keddi jelentése szerint a férfi a rendőrségen beismert egy három évvel ezelőtti gyilkosságot is, és a hatóságok szerint más korábbi haláleseteknél is felmerült a felelőssége. Elsősorban szexuális jellegű bűncselekményekről van szó, amelyeket - saját célozgatásai szerint - a kilencvenes években és ebben az évtizedben követett el 15-28 éves nőkön.

Már említették a nevét

Janssen utalt például egy 1991-es tengerparti késes gyilkosságra, valamint egy 16 éves német kislány megölésére 1996-ban. Összesen akár 15 bűnügyről is szó lehet a sajtó szerint.

A bevallott harmadik gyilkosság tettesét mindeddig hiába kereste a rendőrség: a 2007 áprilisában agyonvert 18 éves flamand lány holtteste egy mesterséges folyóból került elő.

Ez utóbbival kapcsolatban a rendőrség rendelkezett már egy Janssenre utaló nyommal (egy tanú említette a nevét), de a köztiszteletben álló tanár után annak idején nem folytattak mélyreható vizsgálatot.

Fenntartással kezelik

Egyes sajtóorgánumok már újabb Dutroux-ügyről cikkeznek az eset kapcsán, hasonlóságokat emlegetve a belga közelmúlt legsötétebb bűnténysorozatával, a pedofil gyilkos Marc Dutroux tevékenységével. Utóbbit hat lány elrablásában és megerőszakolásában, valamint négy meggyilkolásában mondták ki bűnösnek és ítélték életfogytiglani börtönre, és az ország leggyűlöltebb polgárai közé tartozik.

A hatóságok mindazonáltal egyelőre fenntartásokkal kezelik Janssen eleve homályosan előadott vallomásait. Szakértők vizsgálják meg a következő napokban, pontosan hány áldozata lehet a sorozatgyilkosnak.

  • Hírek
  • Hírek