Árpád
-2 °C
3 °C

Egy 38 éves tanár Belgium új sorozatgyilkosa

2010.01.12. 19:03
Feltehetően újabb sorozatgyilkossági üggyel kell megbirkóznia a belga rendőrségnek, miután egy 38 éves tanár immár három véres bűncselekményt beismert.

A kelet-flandriai Ronald Janssent a múlt héten vették őrizetbe, miután bevallotta a szomszédban lakó 18 éves lány és 22 éves vőlegényének újévi meggyilkolását. A tanár lelőtte, majd egy autóban felgyújtotta áldozatait, akik közül a fiú - mint mondta - már régóta idegesítette.

A belga sajtó keddi jelentése szerint a férfi a rendőrségen beismert egy három évvel ezelőtti gyilkosságot is, és a hatóságok szerint más korábbi haláleseteknél is felmerült a felelőssége. Elsősorban szexuális jellegű bűncselekményekről van szó, amelyeket - saját célozgatásai szerint - a kilencvenes években és ebben az évtizedben követett el 15-28 éves nőkön.

Már említették a nevét

Janssen utalt például egy 1991-es tengerparti késes gyilkosságra, valamint egy 16 éves német kislány megölésére 1996-ban. Összesen akár 15 bűnügyről is szó lehet a sajtó szerint.

A bevallott harmadik gyilkosság tettesét mindeddig hiába kereste a rendőrség: a 2007 áprilisában agyonvert 18 éves flamand lány holtteste egy mesterséges folyóból került elő.

Ez utóbbival kapcsolatban a rendőrség rendelkezett már egy Janssenre utaló nyommal (egy tanú említette a nevét), de a köztiszteletben álló tanár után annak idején nem folytattak mélyreható vizsgálatot.

Fenntartással kezelik

Egyes sajtóorgánumok már újabb Dutroux-ügyről cikkeznek az eset kapcsán, hasonlóságokat emlegetve a belga közelmúlt legsötétebb bűnténysorozatával, a pedofil gyilkos Marc Dutroux tevékenységével. Utóbbit hat lány elrablásában és megerőszakolásában, valamint négy meggyilkolásában mondták ki bűnösnek és ítélték életfogytiglani börtönre, és az ország leggyűlöltebb polgárai közé tartozik.

A hatóságok mindazonáltal egyelőre fenntartásokkal kezelik Janssen eleve homályosan előadott vallomásait. Szakértők vizsgálják meg a következő napokban, pontosan hány áldozata lehet a sorozatgyilkosnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?