Nagy erejű földrengés rázta meg Haitit

2010.01.12. 23:08 Módosítva: 2010.01.13. 18:39
Az erős rengés középpontja a főváros közelében volt, a katasztrófában több tízezren, akár százezren veszthették életüket. Port au Prince-ben káosz van, nincs áram és telefon, megbénult a közlekedés, megkezdődtek a fosztogatások. A mentésben a Magyar Baptista Szeretetszolgálat is részt vesz.

A földrengés központja a szigetország belsejében volt, tíz kilométerre nyugatra Carrefour településtől, a fővárostól, Port-au-Prince-től 16 kilométerre délnyugatra, alig 10 kilométeres mélységben. Az első jelentésben a földrengés erejét még 7,0 fokozatúra tették, rögtön utána egy 5,9-es és egy 5,5-ös utórengésről küldtek jelentést, majd a legutóbbi jelentések már 7,3-mas erejű foldmozgásról szóltak.

Több ezer, tízezer, de akár százezer halálos áldozata is lehet a Haitit megrázó, nagy erejű földrengésnek, mondta szerdán Jean-Max Bellerive, a karibi szigetország miniszterelnöke a CNN-nek. Az államfő, René Préval azt mondta, a földmozgás elképzelhetetlen mértékű kárt okozott, köröskörül holttestek hevernek, a parlament beomlott épületéből hallani lehet a romok alatt rekedt emberek segélykiáltásait, a kórházak zsúfolásig vannak sérültekkel. "Katasztrófa, ami történt" - mondta.


Nagyobb térképre váltás

Az amerikai földtani intézet egyik szakembere szerint több mint kétszáz éve nem volt ilyen nagy erejű földrengés a térségben.  Az erőteljes rengést még a Port-au-Prince-től közel 400 kilométerre fekvő kelet-kubai Santiago városában is érezni lehetett.

Mivel a földrengés epicentruma a sűrűn lakott főváros közvetlen közelében volt, a katasztrófa nagyon súlyos, de az áldozatok számáról hivatalos jelentés még nem érkezett. A nagy hírügynökségek előbb több száz, reggel már több ezer halottat valószínűsítenek.

Egy katolikus segélyszolgálat egyik képviselője, Karel Zelenka Port-au-Prince-ből telefonon azt mondta, hogy "ezrek halhattak meg" a földrengésben. Egy másik segélyszervezet, a Food for the Poor munkatársa azt mondta, hogy aki százakban méri az áldozatok számát, messze alulbecsüli a helyzet súlyosságát. Rachmani Domersant szerint a Port au Prince-re sötétség borult, az utcákon hajléktalanná vált emberek ezrei jobb híján a földön ülnek, vagy sírva, céltalanul bóklásznak.

Az AP azt jelentette, hogy egy kórház összeomlott Petionville-ben, és több ház megsérült. Teljesen összeomlott az ENSZ 9000 fős békefenntartó missziójának főhadiszállása, s a központ személyzetéből sokaknak ismeretlen a sorsa - közölte New Yorkban Alain Le Roy, az ENSZ-főtitkár békefenntartó missziókért felelős helyettese.

Le Roy újságíróknak elmondta, hogy a haiti misszió katonái ott vannak az ötszintes port-au-prince-i épületnél és próbálkoznak a mentéssel, de egyelőre "senkit sem sikerült kimenteniük" a romok alól.  A China Daily című napilap szerint a Haitin szolgáló 125 kínai ENSZ-békefenntartó katona közül nyolc bizonyosan meghalt a földrengésben, további tizet pedig eltűntnek nyilvánítottak.

Részben rommá vált a Port au Prince-i Nemzeti Palota, René Préval államfő székhelye is; az elnök és családja nem sérült meg. Alain Joyandet, Franciaország nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára közölte, hogy mintegy kétszáz ember van a port-au-prince-i Le Montana szálló romjai alatt. A luxushotelben mintegy háromszázan lehettek a földrengéskor, és közülük csak körülbelül százan kerültek elő.

"Mindenki teljesen ki van készülve"

Henry Bahn, az USA mezőgazdasági minisztériumának Port au Prince-ben tartózkodó tisztviselője szakadékba omló házakról számolt be a BBC-nek.

"Mindenki teljesen, teljesen ki van készülve" – mondta Bahn, aki szerint az ég szürke a portól. A tisztviselő épp a hotelszobája felé tartott, amikor mozogni kezdett a föld.

"Kapaszkodtam, de a falak között ide-oda csapódtam. Iszonyatos zajt, kiáltozást és sírást hallottam a távolból."

Mint mondta, mindent sziklák borítanak, a szakadék pedig összeomlott faldarabokkal, törmelékkel és szögesdróttal van tele.

Joyandet elmondta, hogy a békefenntartók próbálják összeszedni az erőiket és megakadályozni, hogy a lakosok kifosszák fegyverkészletüket. Franciaország két repülőgépet indít szerdán Haitire mentőkkel és segélyszállítmánnyal, az egyiket Martinique-ről a másikat Marseille-ből - mondta Joyandet

A környéket szürke por borítja, rengeteg ház dőlt össze. A Reuters helyi tudósítója tucatszám látott halottakat vagy sebesülteket a romok között. Szemtanúk szerint káosz uralkodik, az összedőlt házak miatt járhatatlanok az utak, megszakadt a telefonösszeköttetés, ami nehezíti az áldozatok mentését és a károk felmérését. A pánikba esett fővárosiak kétségbeesetten próbálják kiszabadítani a romok alól a bajba jutottakat.Az éjszaka során zseblámpák és vakuk fényénél folytatták az ásást.

Haiti egyesült államokbeli nagykövete a CNN-nek azt nyilatkozva, hogy a földrengésnek valószínűleg katasztrofális következményei lesznek az elszegényedett országra. A telefonösszeköttetés a szigetországgal megszakadt. A nagykövet egyetlenegy kormányilletékessel tudott kapcsolatban lépni, aki ugyancsak összeomlott épületekről számolt be neki.

Ház a strandlabdán

Az amerikai Luke Renner Cap-Hatien-ben, a fővárostól 150 km-re az otthonában üldögélt, amikor "az egész világ remegni kezdett. Olyan volt, mintha a házunk egy strandlabdán billegett volna. A 20-30 másodperces rengés alatt mindenki sikított".

Barack Obama amerikai elnök közleményében tudatta, hogy Washington folyamatosan figyelemmel kíséri a haiti helyzetet, kész segíteni a szigetország lakóinak, "gondolatokban és fohászokban" velük van. Hasonló tartalmú nyilatkozatot adott ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

Az Egyesült Államok 72 fős katasztrófaelhárító csoportot küld a karibi szigetországba. A mentőszakemberek hat keresőkutyával, és csaknem 48 tonna mentőfelszereléssel érkeznek a helyszínre. Az amerikai elnök utasítást adott humanitárius segély előkészítésére, s Kanada, illetve Venezuela is segélyt ajánlott fel a bajba jutott országnak.

A haiti földrengés erejét mutatja, hogy erőteljes földmozgást lehetett érezni a Port-au-Prince-től közel 400 kilométerre fekvő a kelet-kubai Santiago városában is. A 7-es fokozatú vagy annál erősebb földrengések súlyos károkat okozhatnak, nagy kiterjedésű térségben. Don Blakeman, az amerikai földtani intézet elemzője is úgy vélekedett, hogy a későbbiekben súlyos károkról és áldozatokra érkeznek majd hírek.

15-20 percenként utórengések

Carel Pedre tévés műsorvezető segítségért könyörgő embereket, összedőlt épületeket, gyámoltalan és vérző áldozatokat látott.

"Láttam egy összedőlt mozit, szupermarketet, kávézót és társasházat. Most sötét van, nincs áram, nincs telefon. Az emberek nem tudnak egymással kapcsolatba lépni, az utcák szűkek, óriási a forgalom, lehetetlen közlekedni.

15-20 percenként utórengések vannak, az utolsó öt másodpercig tartott. Az első rengés nagyon erős volt, az emberek elestek az utcán,  épületek dőltek össze. Mentőalakulatokat nem látok, az emberek egymásnak próbálnak segíteni, de fogalmuk sincs, hol kezdjék.

A földrengés miatt a csendes-óceáni cunami-előrejelző központ szökőárriadót rendelt el a karibi térség egyes országaira, Haitira, a Dominikai Köztársaságra, Kubára és a Bahama-szigetekre vonatkozóan, de később lefújták a riasztást.

Haiti washingtoni nagykövete az USA és a nemzetközi közösség segítségét kérte: "azzal a kéréssel fordulok a világhoz, különösen az Egyesült Államokhoz, hogy segítsen nekünk, hasonlóan ahhoz, ahogy 2008-ban tette, amikor négy hurrikán sújtotta Haitit. Akkor az Egyesült Államok menesztett egy kórházhajót Haiti partjaihoz. Remélem, most is ezt teszi, és segít nekünk ebben a nyomorúságos helyzetben" – nyilakozta a CNN-nek.

Haitira utazik a Magyar Baptista Szeretetszolgálat két munkatársa. Szerdán dél körül indulnak Budapestről, és csatlakoznak az észak-karolinai baptisták készenlétben álló hatfős csapatához. Ha megkapják a beutazási engedélyt a térségbe, a nemzetközi mentőcsapat közösen segít a földrengés áldozatainak.

A külügyi tárca jelenlegi információi szerint nincs magyar állampolgárságú érintettje a Haitin történt földrengésnek, mondta Mátrai Zsuzsanna, a tárca szóvivője. Magyarországnak nincs Haitin külképviselete, a földrengéshez legközelebbi, Havannában található konzulátus folyamatosan érdeklődik, ám egyelőre nincs magyar áldozatról vagy sérültről információ. A havannai képviselet felvette a kapcsolatot a telepített idegenvezetőkkel is, tőlük sem kapott magyar érintettről információt, ahogy az utazási irodáktól sem érkezett hír erről. Utóbbiakat kör-emailben kérdezték meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport