Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csaknem 18 év börtönt kapott hat rendőr

2010.01.13. 16:57
A szerdán jogerősen elítélt exrendőrök szemet hunytak a csempészek tevékenysége fölött, majd néhányszor ők maguk is részt vettek az illegális dohányáru és tiszta szesz szállításában, értékesítésében és tárolásában.

Összesen 17 év és 8 hónap börtönbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla szerdán hat egykori rendőrre és két bűntársukra. A volt tiszthelyetteseket, járőröket hivatali visszaéléssel, vesztegetéssel, bűnpártolással és jövedéki orgazdasággal vádolták. A rendőrök mindannyian a tiszavasvári kapitányság állományába tartoztak, lebuktatásukhoz titkosszolgálati eszközöket is bevetettek. Az érintett rendőrök munkaviszonyát 2005 októberében szüntették meg.

A jogerős ítélet szerint a volt rendőrök Szabolcs megyében - még 2005-ben- pénzért szemet hunytak a csempészek tevékenysége fölött, majd néhányszor ők maguk is részt vettek az illegális dohányáru és tiszta szesz szállításában, értékesítésében és tárolásában.

A szerdán elítélt nyolc embert összesen több mint 3,2 millió forint pénzbüntetéssel és vagyonelkobzással is sújtotta az Ítélőtábla. A bíróság eredetileg 12 ember ellen emelt vádat, de négy vádlott esetében már jogerőre emelkedett az elsőfokú bíróság ítélete. A Debreceni Ítélőtábla elé szerdán hat volt rendőr, és két civil bűntársuk állt.

A bíróság szerint a rendőrök alkalmanként több tízezer forintért cserébe, eltekintettek a megállított és tetten ért csempészek felelősségre vonásától. Alkalmanként olyan csempészt is elengedtek, akinek az autójában több száz karton zárjegy nélküli cigaretta volt. A nyomozók titkosszolgálati eszközökkel buktatták le a csempészekkel összejátszó rendőröket. A lehallgatott telefonhívások segítették a vádemelést és a bizonyítást is. A legsúlyosabb büntetés négy év börtön, a legenyhébb pedig egy év felfüggesztett börtönbüntetés volt.

Kardos Sándor bíró az ítélet indoklásában elmondta: a korrupciós bűncselekmények rendkívüli módon elszaporodtak Magyarországon. Ebben az esetben a szolgálatot ellátó rendőrök ahelyett, hogy felelősségre vonták volna a tetten ért csempészeket inkább megsarcolták őket. Elvették tőlük a cigaretta egy részét, máskor pedig pénzt kértek tőlük azért, hogy futni hagyják őket.