Szerelmes lett Obama magyar közgazdásza

2010.01.13. 16:36 Módosítva: 2010.01.13. 16:36
Felzaklatta az amerikai bulvársajtót a hír, miszerint a Fehér Ház költségvetési Irodájának vezetője, a magyar származású Peter Orszag hónapokkal ezelőtt elhagyta terhes barátnőjét, most meg eljegyzett egy tévébemondónőt.

A magyar származásával nemigen dicsekedő közgazdász az utóbbi hetekben sokkolta az amerikai bulvármédiát szerelmi ügyeivel. December 29-én menyasszonya, az ABC-nél dolgozó Bianna Golodryga egy sokak által nézett reggeli tévéműsorban jelentette be, hogy férjhez megy Peter Orszaghoz - mindezt alig hat héttel azután, hogy Orszag előző barátnője megszülte közös gyermeküket, az amerikai sajtó által csak titkos szerelemgyereknek nevezett Tatiana Zoe-t.

Peter Orszag és Bianna Golodryga
Peter Orszag és Bianna Golodryga

Két nő között

Az eljegyzés hírét már másnap maga a menyasszony jelentette be az általa is vezetett reggeli műsorban, a "Good Morning America"-ban. A lánykérést firtató kérdésekre, és arra, hogy hogyan nyerte el a szívét Orszag, csak annyit válaszolt: „ Peter magas, férfias és már az első randink után le tudta betűzni a vezetéknevemet. Ez nálam nyerő párosítás.”

A 31 éves hírolvasónő, aki mellesleg folyékonyan beszél oroszul, tévés karrierjét egy kábeltévé producereként kezdte 2001-ben, majd gazdasági és hírműsorokban dolgozott. 2004-ben egy szavazás során beválasztották a harminc alatti top-újságírók közé. 2006-ban váltott a hírolvasásra, és 2007 óta dolgozik az ABC-nek.

Közeli források szerint az elhagyott barátnő, a 39 éves Claire Milonas kissé megdöbbent, mikor tudomására jutott az eljegyzés híre, és kifogásolta Orszag faragatlanságát.

Családi botrány

Claire Milonas
Claire Milonas

Az eljegyzés híre még valaki idegeit felborzolta: Milonas édesapjáét, Spiros Milonasét. Bár Orszag még azelőtt szakított Milonassal, hogy megismerte volna aktuális menyasszonyát, a 82 éves görög hajómágnás mégis "a plafonon volt" a hírtől. A 39 éves Milona, aki a Yale-en diplomázott, három hónapos terhes volt, mikor a gyerek apjával szétváltak útjaik. Bár a nő szeretett volna hozzámenni Orszaghoz, ő világossá tette, hogy mindenben támogatja a gyerek körüli ügyekben, ám feleségül nem fogja venni.

Ország csak szakításuk után két hónappal, májusban találkozott a csinos tv-bemondónővel egy fehérházi fogadáson. Miközben a pár randevúzni kezdett, Milonas internetes ajándéklistáján a babakelengyék mellett önsegítő és szívügyekben tanácsot adó könyveket rendelt. Az amerikaiaknál ugyanis kedvelt szokás, hogy nászajándék, illetve babakelengye-listákat állítanak össze és tesznek közzé a neten, amiből aztán az ismerősök kedvükre választhatnak ajándékot.

A szexis közgazdász

A 41 éves Orszag, akinek dédszülei még Roosevelt idejében vándoroltak ki Magyarországról, egyáltalán nem beszél magyarul. A számok iránti vonzódását azonban volt kitől örökölnie. Apja, Steven Alan Orszag matematikaprofesszorként tanít a Yale-en, anyja pedig egy hidrodinamikai kutatócég elnöke. Peter maga a Princeton Egyetemen diplomázott, majd a London School of Economics-on doktorált, jelenleg pedig ő a felelőse az Egyesült Államok költségvetésének kidolgozásáért.

Orszag Obama mellett
Orszag Obama mellett

Egyesek szerint igazi stréberről van szó, de ez nem válik hátrányára, hiszen már saját rajongói oldala is van. Az Orszagasm.com-on, mely Orszag vezetéknevének és az orgazmus szónak az összegyúrásával jött létre, sokan kommentelnek arról, hogy szexisnek tartják őt, és a washingtoni elit körök is kedvelik a countryrajongó Orszag-ot, aki szabadidejében futni szokott, és nagy rajongója a bostoni baseballcsapatnak, a Red Soxnak.

A veterán "fehárházast", aki már Clinton óta dolgozik gazdasági tanácsadóként az amerikai elnököknek, sokan féltik a kialakult helyzettől. Mostani menyasszonyán és kislányán kívül még egy családhoz kötik ugyanis szoros szálak: volt feleségéhez, Cameron Rachel Hamill-hez, akit még 1997-ben vett feleségül, és akitől két gyermeke is van.