Két hét múlva hazatérhetnek a Balaton utcai lakók

2010.01.15. 10:42
Két hét múlva készül el a tető, és addigra kötik vissza a közműveket abban a Balaton utcai házban, ahol január 8-án robbanás történt. Az épület öt szintje közül négy emelet már nem életveszélyes. Keddre az önkormányzat elkészíti a visszaköltözés menetrendjét.

Előreláthatólag két hét múlva - a tető újjáépítése és a közművek visszakötése után - költözhetnek vissza a lakók a budapesti Balaton utcai házba, ahol január 8-ára virradóra robbanás történt, közölte Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere pénteken.

A polgármester elmondta, hogy már elhárult az életveszély, így nincs omlásveszély sem a házban. Minden bontási munkálat befejeződött, jelenleg a tető újjáépítése, az ötödik emeleti függőfolyosó megerősítése és a tűzvizsgálat zajlik, tette hozzá.

Az épület öt szintje közül négy már megközelíthető, csak a legfelső szint van lezárva, mert ott folynak az újjáépítési munkálatok. Az épületben jelenleg se víz, se gáz, se áram nincs. Ezeket csak azután tudják visszakötni, hogy a szakemberek végeztek a vizsgálattal.

Rogán Antal közlése szerint a munkálatokra az önkormányzat 50 millió forintot fordított. Ezen felül lakásonként minden károsult kapott 50 ezer, a gyermekes családok 100 ezer, a kettőnél több gyermeket nevelők pedig 150 ezer forintnyi segélyt. Eddig kilencen kértek elhelyezést az önkormányzattól. A polgármester kitért arra, a hivatal jövő keddre dolgozza ki azt a menetrendet, ami tartalmazza majd a visszaköltözés pontos ütemtervét.

Dobson Tibor, Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság főosztályvezetője csütörtökön még azt mondta, hogy sokkal nagyobb a robbanás miatt megsérült ház károsodása, mint azt a szakemberek korábban gondolták; az omlásveszélyt még nem tudták elhárítani, ezért a helyszíni tűzvizsgálat sem kezdődhetett el.

Közlése szerint csak a tűzvizsgálat befejeztével lehet egyértelműen megállapítani, hogy mi okozta a robbanást, amelynek következtében a lakás tulajdonosa, egy 80 éves férfi meghalt, három másik ember pedig kórházba került. A robbanás idején 86-an tartózkodtak az épületben. Őket kiköltöztették, többségük rokonoknál kapott elhelyezést.

A rendőrség közveszélyokozás miatt nyomozást indított. Balogh Klára, a ház közös képviselője korábban úgy nyilatkozott, a lakók tulajdonában lévő épületben, vagyis a nem önkormányzati lakásokban több száz millió forintos kár keletkezett; a háznak van biztosítása.

  • Tippek
  • Bankszámla