Erzsébet
1 °C
4 °C

Két hét múlva hazatérhetnek a Balaton utcai lakók

2010.01.15. 10:42
Két hét múlva készül el a tető, és addigra kötik vissza a közműveket abban a Balaton utcai házban, ahol január 8-án robbanás történt. Az épület öt szintje közül négy emelet már nem életveszélyes. Keddre az önkormányzat elkészíti a visszaköltözés menetrendjét.

Előreláthatólag két hét múlva - a tető újjáépítése és a közművek visszakötése után - költözhetnek vissza a lakók a budapesti Balaton utcai házba, ahol január 8-ára virradóra robbanás történt, közölte Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere pénteken.

A polgármester elmondta, hogy már elhárult az életveszély, így nincs omlásveszély sem a házban. Minden bontási munkálat befejeződött, jelenleg a tető újjáépítése, az ötödik emeleti függőfolyosó megerősítése és a tűzvizsgálat zajlik, tette hozzá.

Az épület öt szintje közül négy már megközelíthető, csak a legfelső szint van lezárva, mert ott folynak az újjáépítési munkálatok. Az épületben jelenleg se víz, se gáz, se áram nincs. Ezeket csak azután tudják visszakötni, hogy a szakemberek végeztek a vizsgálattal.

Rogán Antal közlése szerint a munkálatokra az önkormányzat 50 millió forintot fordított. Ezen felül lakásonként minden károsult kapott 50 ezer, a gyermekes családok 100 ezer, a kettőnél több gyermeket nevelők pedig 150 ezer forintnyi segélyt. Eddig kilencen kértek elhelyezést az önkormányzattól. A polgármester kitért arra, a hivatal jövő keddre dolgozza ki azt a menetrendet, ami tartalmazza majd a visszaköltözés pontos ütemtervét.

Dobson Tibor, Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság főosztályvezetője csütörtökön még azt mondta, hogy sokkal nagyobb a robbanás miatt megsérült ház károsodása, mint azt a szakemberek korábban gondolták; az omlásveszélyt még nem tudták elhárítani, ezért a helyszíni tűzvizsgálat sem kezdődhetett el.

Közlése szerint csak a tűzvizsgálat befejeztével lehet egyértelműen megállapítani, hogy mi okozta a robbanást, amelynek következtében a lakás tulajdonosa, egy 80 éves férfi meghalt, három másik ember pedig kórházba került. A robbanás idején 86-an tartózkodtak az épületben. Őket kiköltöztették, többségük rokonoknál kapott elhelyezést.

A rendőrség közveszélyokozás miatt nyomozást indított. Balogh Klára, a ház közös képviselője korábban úgy nyilatkozott, a lakók tulajdonában lévő épületben, vagyis a nem önkormányzati lakásokban több száz millió forintos kár keletkezett; a háznak van biztosítása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?