István, Vajk
17 °C
34 °C

Vádat emeltek az autósokra támadó miskolci romák ellen

2010.01.15. 10:57
A miskolci ügyészség vádat emelt tizenegy roma férfi ellen felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak, közlekedés biztonsága elleni bűntett, rongálás és közveszélyokozás előkészülete miatt.

Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, tavaly március 15-én Miskolc egyes, romák lakta területein ismeretlenek azt terjesztették, hogy nemzeti-radikális csoportok érkeznek Miskolcra, hogy a romákat megtámadják.

A hír hatására a vádlottak közül ketten Molotov-koktélokat kezdtek gyártani, a március 15-ről 16-ra virradó éjszaka pedig a 11 vádlott és több ismeretlen társuk összegyűlt egyikük portáján, azzal a szándékkal, hogy az arra járó autókat megállítják és a benne ülőket bántalmazzák.

Éjjel 1 óra körül egy arra haladó autót - benne két fiatal férfivel és egy nővel - megállítottak, majd a náluk lévő botokkal, baseballütőkkel, bozótvágó késekkel megrohamozták és megrongálták az autót.

Eközben egymást biztatták "büdös magyarok, üssétek őket" felkiáltásokkal. Az autó üvegei betörtek, a bent ülők az üvegszilánkoktól nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Az autó vezetője  felgyorsított és elmenekült, közben értesítette a rendőrséget is.

A helyszínre érkező rendőrök őrizetbe vették az elkövetőket, lefoglalták a Molotov-koktélokat, az ütő, vágó eszközöket, amelyek egyikén, egy 150 centiméteres boton "Halál a magyarokra" felirat volt.

A vádlottak nagy része tagadja, néhányan beismerték a tettüket. Ha bűnösnek találják őket, akár tizenkét évig terjedő börtönt is kiszabhat a bíróság.