Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Vádat emeltek az autósokra támadó miskolci romák ellen

2010.01.15. 10:57
A miskolci ügyészség vádat emelt tizenegy roma férfi ellen felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak, közlekedés biztonsága elleni bűntett, rongálás és közveszélyokozás előkészülete miatt.

Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, tavaly március 15-én Miskolc egyes, romák lakta területein ismeretlenek azt terjesztették, hogy nemzeti-radikális csoportok érkeznek Miskolcra, hogy a romákat megtámadják.

A hír hatására a vádlottak közül ketten Molotov-koktélokat kezdtek gyártani, a március 15-ről 16-ra virradó éjszaka pedig a 11 vádlott és több ismeretlen társuk összegyűlt egyikük portáján, azzal a szándékkal, hogy az arra járó autókat megállítják és a benne ülőket bántalmazzák.

Éjjel 1 óra körül egy arra haladó autót - benne két fiatal férfivel és egy nővel - megállítottak, majd a náluk lévő botokkal, baseballütőkkel, bozótvágó késekkel megrohamozták és megrongálták az autót.

Eközben egymást biztatták "büdös magyarok, üssétek őket" felkiáltásokkal. Az autó üvegei betörtek, a bent ülők az üvegszilánkoktól nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Az autó vezetője  felgyorsított és elmenekült, közben értesítette a rendőrséget is.

A helyszínre érkező rendőrök őrizetbe vették az elkövetőket, lefoglalták a Molotov-koktélokat, az ütő, vágó eszközöket, amelyek egyikén, egy 150 centiméteres boton "Halál a magyarokra" felirat volt.

A vádlottak nagy része tagadja, néhányan beismerték a tettüket. Ha bűnösnek találják őket, akár tizenkét évig terjedő börtönt is kiszabhat a bíróság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?