Több millió dolláros váltságdíjat kaptak a szomáliai kalózok

2010.01.17. 20:58 Módosítva: 2010.01.17. 20:58
Egy görög zászló alatt közlekedő kőolajszállító tartályhajót elrabló szomáliai kalózok vasárnap megkapták az eddigi legnagyobb összegű váltságdíjat. A kétmillió hordónyi kőolajat szállító tanker elrablóinak egy repülőről dobták le a hírek szerint 5,5 és 7 millió dollár közötti összeget. Ekkora pénzt még nem fizettek ki szomáliai kalózoknak.

A tengeri rablók még tavaly november 29-én kerítették hatalmukba a Seychelles-szigetek közelében a Maran Centaurust, fedélzetén kilenc görög, két ukrán, egy román és 16 filippínó tengerésszel.

A pénz kifizetése még nem jelenti, hogy a hajó már szabad. A kalózok ugyanis egyelőre haboznak távozni róla és visszatérni Haradheere kikötőjébe, mert egy rivális banda még vasárnap, a pénz "érkezése" előtt megpróbálta megkaparintani a tartályhajót. Motorcsónakjaikkal megközelítették és tűzpárbajt vívtak a "birtokon belül" lévő kalózokkal. Támadásuknak a járőröző nyugati hadihajókhoz tartozó helikopterek vetettek véget.

A motorcsónakosok elmondták a Reuters brit hírügynökségnek, hogy felrobbantják a hajót, ha nem részesülnek a pénzből. "Az életünket kockáztattuk, amikor elraboltuk a hajót. Ezek a haradheere-iek nem foszthatnak meg bennünket jogos tulajdonunktól" - nyilatkozta egyikük. "Ha nem megy másként, tüzet nyitunk, amikor a váltságdíj megérkezik" - fűzte hozzá.

A Nemzetköz Tengerhajózási Hivatal (IMB) adatai szerint tavaly világszerte 40 százalékkal nőtt a kalóztámadások száma. A 406 jelentett esetnek több mint a felét szomáliai kalózok követték el.

A kalózok általában a váltságdíj kifizetéséig tartják vissza a hajót és legénységét. Az IMB szerint tavaly év végén a szomáliaik legalább 12 hajóért - 263 főnyi legénységgel - vártak váltságdíjra.

A kifizetett pénzen a kalózok, a vállalkozásba"befektetők", a zsákmány őrei és a parti közösségek osztoznak. A kalózok közül az kapja a legtöbbet, aki először tette lábát a hajóra.

Haradheere-ben még egy kis tőzsde is működik: itt a támadásokhoz használt fegyvereket vagy pénzt gyűjtenek, és a finanszírozók osztalékban részesülnek, már amennyiben sikeres volt az akció és a zsákmányért kifizették a váltságdíjat. A szomáliai kalózokról bővebben itt olvashat>>>  • Hírek
  • Babaváró hitel